fb

5 cele mai mari regrete ale femeilor după 40 de ani

Există o vârstă pentru a învăța, altă vârstă pentru a te căsători, alta: pentru a da naștere copiilor, alta: pentru a-i crește. Există o vârstă pentru a crea ceva bun pentru lume și o alta pentru ca să te rogi. Vârsta de 30 de ani este ”timpul de aur” să faci toate acestea. Analizează: sănătatea ta este încă în regulă, ai multă energie, multe forțe, ai mult optimism.

Ești o persoană independentă și ai o maturitate interioară. Știi ce vrei și știi ce-ți place.  Te cunoști bine, știi dacă mai vrei sau nu copii. Ești cu capul pe umeri și poți purta răspundere pentru acțiunile pe care le faci. În general, poți face o mulțime de lucruri.

Atunci când ai acest privilegiu, când sunt posibile atât de multe lucruri, este foarte ușor să te pierzi în diversitatea lor. Pentru o femeie, să facă o alegere este un lucru destul de greu: trebuie să alegi cărui lucru îi oferi prioritate. Ce să alegi mai bine la 25 de ani: să îți construiești o carieră sau să alergi pe stadion? Să faci copii sau să fii voluntar într-o organizație? Ce să lași pentru mai târziu: să mergi la biserică? Să înveți a găti? Să vezi lumea?

Toate aceste grele alegeri și urmările alegerilor le înțelegi după 40 de ani. În 1966 fost efectuat un sondaj pe un număr de 7500 de femei, cu vârsta medie de 46 ani. Femeile au fost întrebate ce regrete au și ce ar face altfel. Haideți să vedem împreună ce răspuns au dat:

30% dintre femeile chestionate regretă faptul că nu au consolidat relația cu soțul

Într-o relație este foarte important timpul pe care ni-l acordăm unul altuia. Dar, pe măsură ce trec anii, uităm să mai facem acest lucru. Se nasc copiii, există munca, multe planuri, multă energie. Uităm să fim și mai departe firul de lumină care menține armonia în familie. Uităm că există și soțul, care vrea și el o parte din dragostea noastră. De încrederea și admirația noastră. Cumva, devenim mai mult părinți, nu mai suntem și un cuplu. Copii au crescut, au plecat. Rămâneți in doi cu soțul. Îți dai seama că nu îl cunoști pe acest om. Parcă nu cu el ai sărbătorit aniversarea celor 30 de ani împreună. Nu știi ce fac oamenii în timpul liber, nu știi cum ar fi să plecați într-o călătorie în doi. Posibil că deja dormiți și în camere separate. Cum s-a ajuns la asta? E important să nu uiți de relația cu soțul.

30% au răspuns că regretă faptul că au muncit enorm, iar pentru cei dragi nu le-a mai ajuns timp

Aceasta e o situație tipică perioadei când era păcat să nu muncești, să fii independent. Femeile își construiau o carieră, un viitor luminos. Iar grădinițile, taberele erau considerate o binecuvântare la vremea respectivă. Femeile moderne fac afaceri, construiesc o carieră și au o educație superioară. Sunt independente, le oferă copiilor lor și familiei tot ce au nevoie. Ce ne-ar lipsi? Parcă nimic. Dar totuși ne lipsește ceva.

Fiind prinși cu munca, în cea mai mare parte a timpului plecați de dimineață până seara la birou, sau prin călătorii de afaceri, s-a dovedit că cele mai multe femei regretă că nu și-au văzut copiii crescând și nu au putut fi cu ei. Pentru unii munca a fost pe primul plan, alții au încercat să schimbe această ordine de lucruri, iar alții au înțeles consecințele când deja era prea târziu. Nu există mai mare fericire și bucurie pentru o femeie decât să fie iubită, necesară și dorită. O carieră sau mașina nu te vor îmbrățișa, nu îți vor oferi toate astea. Dacă viața vă va oferi posibilitatea să alegeți între muncă sau familie, nici nu vă îndoiți de alegere. Alegeți familia!

38% regretă că au călătorit puțin

De fapt, niciodată nu este prea târziu pentru o călătorie, nici chiar la 80 de ani. Vârsta nu are o limită. Doar că într-o țară în care sunt probleme la pensionare, pierdem prioritatea de a trăi, încercăm să supraviețuim. Pensionarii noștri nu călătoresc prin lumea întreagă, așa cum o fac americanii sau germanii. Pentru ei sunt două puncte importante de menționat: nu au călătorit când au avut bani, căci au amânat și acum ar vrea să călătorească, dar nu mai au bani sau sănătate. Așadar, călătoriți.

38% regretă că au născut puțini copii și alte 113 persoane regretă că au făcut avorturi

Multe dintre femeile intervievate regretă faptul că nu au născut mai mulți copii. Sau că au făcut avorturi. Erau tinere, voiau să simtă gustul vieții. Sau aveau mult de muncă, voiau independență financiară, își construiau afaceri și copiii rămâneau pe locul doi. Iar peste ani de zile, după ce au tot amânat momentul conceperii unui copil, anii au trecut și așa și nu au mai făcut unul. Da, puteți schimba totul după 40 de ani, dar este mult mai dificil.

Dacă există dorință, în inimă există dragoste pe care să o oferiți copiilor. Niciodată nu este prea târziu.

Majoritatea femeilor regretă faptul că s-au pus în umbră pe sine însăși

Este tipic pentru femei să fie cele care dăruiesc. Într-o bună zi totul devine greu de suportat: faptul că ai dat tot ce ai avut, dar nu ai făcut nimic pentru tine însăți. Nu ți-ai urmat visele, nu ai avut grijă de sine. Cineva crede că este prea târziu să mergi la sală, să mergi la salon, să înveți să cânți la ghitară… Dar unde este fericirea atunci? Chiar dacă știți că aveți totul, oare asta înseamnă fericirea? Nu există femei indentice, nici măcar asemănătoare. Fiecare este un univers separat! Nu este adevărat că toate femeile vor să fie mame sau soții. Cineva vrea să fie femeie de afaceri, cineva vrea să călătorească și cineva vrea să stea doar acasă. Toate acestea sunt normale. Dar țineți minte că viitorul se creează cu mâinile proprii! Schimbați-vă! Trăiți-vă viața cât mai luminos!