fb

4 motive pentru care promisiunea de a iubi pe cineva veșnic este greșită

Când m-am căsătorit, am promis că-mi voi iubi soțul pentru totdeauna și el a promis același lucru. Nimic nu ar fi trebuit să se schimbe. Ar fi trebuit să pășim împreună spre apusul de soare al fericirii veșnice. Desigur, am știu că vor fi dificultăți, dar dragostea noastră era garantată.

A fost, până în momentul în care am început procedurile de divorț.

În acei doi ani, cât a durat procesul, mă simțeam foarte departe de jurămintele făcute în ziua în care ne-am unit destinele. Mi se părea că am devenit invizibilă pentru el și abia de-mi puteam aminti cum s-a întâmplat tot, cum stăteam întinși pe plajă în luna noastră de miere înnebuniți de fericire.

Nu am fost veșnici. Nu am plecat spre răsărit pentru a crea familia veșnic fericită. Am fost împreună 8 ani, 5 din ei – căsătoriți. Aceste cifre nu seamănă nici într-un fel cu veșnicia.

Nu sunt cinică și nu cred că nu voi iubi din nou.

Dimpotrivă, sunt o romantică înnăscută, care crede în happy end, dar perspectivele mele despre dragoste s-au schimbat foarte mult.

Nu voi mai promite nimănui ceva „pentru totdeauna”. Indiferent de cum va arăta, dacă va citi Shakespeare, cânta la chitară, mă va hrăni cu ciocolată sau mă va uimi prin modul în care face dragoste.

Nu voi mai face promisiuni eterne. De ce? Pentru că este inutil.

1. Promisiunea de a iubi pentru totdeauna se anulează dacă jumătatea ta se comportă urât cu tine

Promiți să îl iubești veșnic, dar ce se va întâmpla dacă va începe să se comporte cu tine ca și cum i-ai fi datoare sau și mai rău – începe  să se comporte cu tine oribil? În viață se întâmplă de toate, chiar dacă nu ai presupus acest lucru, doar te-ai căsătorit cu cel mai bun om de pe planetă.

A iubi pe cineva și a-i fi credincios este, mai degrabă, o decizie pe care o iei în fiecare zi. Dar dacă promiți că îl vei iubi până moartea nu vă va despărți  – singură  te arunci în capcană. E îngrozitor. Mai bine spui: „Te voi iubi atâta timp cât mă vei iubi pe mine și pe tine. Doar așa te voi alege în fiecare zi.

Pentru totdeauna îmi voi iubi copii, dar omul de lângă mine trebuie să fii demn pentru ca eu să continui să-l iubesc.

2. Este pur și simplu ireal

Pentru totdeauna – este o perioadă de timp foarte îndelungată. Ce se va întâmpla dacă partenerul va pleca din viață înaintea ta? Vei rămâne singură pentru totdeauna? Bine, poți continua să-l iubești, dar atunci nu poți promite că-l vei iubi doar pe el.

3. Este o scuză

Este ușor să spui: „Voi fi cu tine pentru totdeauna.” Dar a iubi pe cineva – înseamnă a lua mereu în calcul sentimentele și neajunsurile sale. Trebuie să-l plasezi pe primul loc în viața ta, să ai grijă de el la bine și la rău.

Decât să îi primiți cuiva să-l iubești veșnic, de ce nu ați încerca să vă promiteți că vă veți iubi atâta timp cât veți fi împreună? Pentru că dragostea – este muncă. Este magică și frumoasă, dar are nevoie de un efort colosal.

4. Dragostea nu este destinată să dureze pentru totdeauna

Poți avea o poveste de dragoste minunată cu cineva, dar nu pentru toată viața. Sunt cazuri rare. Pe parcursul vieții se schimbă o mulțime de lucruri: locul de muncă, corpul, aspectul fizic, caracterul – și puțini pot înțelege asta, astfel încât să te iubească la fel.

Dragostea nu poate fi garantată, această trebuie câștigată.

Articol tradus și adaptat de pe soulpost