fb

4 exerciții de respirație care te vor ajuta să gândești, să acționezi și să dormi mai bine

Un adult face, în medie, între 17.000-30.000 de respirații pe zi. Fiecare dintre aceste respirații este făcută în mod inconștient. În momentul în care respirația devine conștientă, experimentezi emoții fizice și mentale semnificative.

Respirația conștientă poate îmbunătăți capacitatea de concentrare, crește performanța atletică, reduce stresul și anxietatea, poate întări sistemul imunitar și induce un somn mai bun.

Cum poți obține toate aceste lucruri? Află din exercițiile descrise mai jos:

  1. „Respirația alternativă pe nări”, pentru o concentrare mai bună

Aceasta stimulează undele alfa și beta ale creierului. Rezultă efectul de echilibru a emisferelor creierului, creșterea capacității de concentrare și de procesare a informației.

Acoperă-ți nările pe rând și respiră încet. Mai întâi acoperă nara stângă și inspiră pe cea dreaptă. La expirație, acoperă nara dreaptă și expiră pe stânga. Și invers. Repetă acest exercițiu de câteva ori. Te va ajuta, totodată, să îți cureți sinusurile.

  1. „Albina care bâzâie”, pentru a calma nervii

Este o tehnică eficientă pentru calmarea minții și reducerea nervozității. Găsește un loc în care poți fi singur. Începe prin câteva respirații naturale și calme. Închide ochii. Inspiră pe nas. La expirație ține buzele țuguiate și rostește un „hmm” prelung, asemănător zumzetului de albine. Menține acest sunet până când iarăși inspiri.

  1. „Respirația diafragmatică și sincronizată”, pentru performanță fizică

Poți crește rezistența și capacitatea pulmonară folosind diafragma. Înainte de orice activitate fizică, inspiră profund, trăgând aerul în partea de jos a plămânilor. Pune mâna pe abdomen pentru a simți cum se extinde. Apoi expiră brusc. Astfel activezi diafragma. Termină cu o expirație profundă pentru a goli plămânii.

Încearcă să îți sincronizezi respirația cu mișcările corpului. Expirând la o mișcare bruscă, vei reuși să îți echilibrezi energia.

Respirația ritmică este folosită și de alergători, folosind ritmul de 3:2. Inspiră aerul timp de trei pași și îl expiră timp doi pași. Atunci când expiri, mușchii de bază se pot relaxa, reducând presiunea asupra articulațiilor și ligamentelor care permit tranziții mai fine ale mișcărilor.

  1. „Metoda 4-7-8”, pentru a adormi

Insomniacii pot adormi în mai puțin de un minut folosind această metodă, spune dr . Andrew Weil. Acest exercițiu implică atât corpul, cât și mintea și este eficient datorită eliminării rapide ale dioxidului de carbon.

Expiră profund pe gură. Închide gura și inspiră pe nas, numărând până la patru. Ține-ți respirația până la șapte. Expiră pe gură la opt. Repetă ciclul de mai multe ori.

Articol original pe: theutopianlife.com