fb

35 de gânduri pline de sens spuse de Marc Levy, despre ceea ce contează cu adevărat pentru noi toți

Marc Levy este un scriitor și un producător de film francez. Stilul său de a gândi și de a așterne cuvintele pe foaie este unic și plin de farmec. Citindu-l, vei rămâne marcat, bulversat și amețit de toate ideile care te trezesc din rutină, somnolență și plictiseală.

 1. Cuceririle amoroase sunt cele mai egoiste dintre cruciade.
 2. Iubirea trăieşte hrănindu-se cu speranţe şi moare odată cu ele.
 3. Visele cele mai nebuneşti se scriu cu cerneala inimii.
 4. Viaţa nu depinde decât de speranţa pe care i-o dai.
 5. Tot închizându-şi ochii la ceea ce-i înconjoară, unii au devenit orbi fără ca măcar să-şi sea seama. Eu însă mi-am găsit o mulţumire în a învăţa să văd chiar şi pe întuneric.
 6. E îngrozitor să pierzi un om pe care l-ai iubit; însă ar fi şi mai cumplit dacă nu l-ai fi întâlnit niciodată.
 7. Ieri a trecut, mâine nu există încă, ce contează este astăzi, prezentul.
 8. Toate visele au un preţ.
 9. Mâine e un mister pentru toată lumea, iar acest mister trebuie să provoace râsul sau dorinţa, nu frica sau refuzul.
 10. Trebuie să ai seninătatea de a accepta ceea ce nu poţi schimba, curajul de a schimba ceea ce poţi şi mai ales, înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele.
 11. Nu poţi să le trăieşti pe toate, şi atunci important este să trăieşti esenţialul, iar fiecare dintre noi are „esenţialul său”.
 12. Când calculezi, când analizezi argumentele pro şi contra, îţi trece viaţa şi nu se petrece nimic.
 13. Iubirea are un gust minunat, aminteşte-ţi că pentru ca să primeşti trebuie să oferi; aminteşte-ţi că pentru ca să poţi iubi, trebuie să fii tu însuţi. Încrede-te în instinctul tău, fii credincios conştiinţei şi emoţiilor tale, trăieşte-ţi viaţa, n-ai decât una.
 14. Părăsim un bărbat, credem că l-am uitat… până când o amintire ni-l readuce în prezent. Şi, atunci, cum să ne putem închipui că putem uita de dragostea pe care le-o purtăm părinţilor?! Pierdem o groază de timp, fără să le spunem că-i iubim, ca să ne dăm seama, după ce mor, cât de mult ne lipsesc.
 15. Plecarea nu e întotdeauna un abandon, este şi un mod de a păstra ceea ce ai trăit, dacă ştii să pleci înainte de a fi prea târziu.
 16. Când iubeşti, nu există distanţe.
 17. Visele trăite în doi alcătuiesc cele mai frumoase amintiri.
 18. Singurătatea este o grădină în care sufletul se usucă, florile care cresc în ea n-au parfum.
 19. Un lucru nu încetează să existe numai pentru că nu-l vedem cu ochiul liber.
 20. Nimic nu este imposibil, numai limitele minţilor noastre definesc lucrurile drept de neconceput. E doar o chestiune de timp, timpul de-a înţelege în ce fel este posibil.
 21. Trebuie ca oamenii să se îndepărteze pentru ca noi să ne dăm seama ce rol ocupau în viaţa noastră?
 22. Viaţa este minunată, ne dăm seama însă de asta doar cand ea se retrage în vârful picioarelor, dar viaţa se gustă după pofta din fiecare zi.
 23. Cel care îşi găseşte jumătatea devine mai împlinit decât toată omenirea la un loc. Omul nu este unic, în sine. Dacă l-aş fi vrut astfel, n-aş fi creat decât unul. Abia când începe să iubească devine, într-adevăr, unic.
 24. Bagă de seamă, emoţiile sunt făcute pentru a fi împărtăşite.
 25. Fiecare dintre noi îşi face şi desface viaţa după propriu-i ritm. Nu îmbătrânim din cauza timpului care trece, ci în funcţie de energia pe care o consumăm şi-o reînnoim în strădaniile noastre.
 26. O mama care moare înseamnă o bibliotecă care arde.
 27. M-a mirat întotdeauna felul în care se combină lucrurile mici, ca să ne influenţeze cursul vieţii. Nimeni nu vede piesele de puzzle care se asamblează inevitabil şi conduc la o răsturnare de situaţie.
 28. Există suferinţe pricinuite de dragoste pe care timpul nu le şterge şi care pecetluiesc cu cicatricele lor nedesluşite zâmbetele.
 29. În fiecare dimineață, la sculare, suntem creditați cu 86400 de secunde de viață pentru ziua respectivă, și seara, când ne culcăm, nu există un report al lor, ce n-a fost trăit în cursul zilei este pierdut, ieri a trecut. În fiecare dimineață, magia reîncepe și noi ne jucăm cu această regulă de neocolit: banca ne poate închide contul în fiecare moment, fară nici un preaviz; în orice moment, viața se poate opri. Și atunci, ce facem cu cele 86400 de secunde zilnice? Nu sunt oare secundele de viață mai importante decât dolarii?
 30. Ceea ce dăunează cel mai mult în dragoste e laşitatea.
 31. E incredibil cât de multe lucruri lipsite de interes le spunem oamenilor pe care îi iubim, dar şi mai incredibil e tot ce nu le spunem.
 32. Părinţii sunt nişte munţi pe care încercăm toată viaţa să-i escaladăm, neştiind că într-o bună zi noi vom fi aceia care le vom juca rolul.
 33. Spune-i! Spune-i că undeva, pe pământul acesta, cândva noi doi am străbătut aceleaşi străzi, am râs aşezaţi la aceleaşi mese. Şi pentru că pietrele rămân, spune-i că fiecare dintre acelea pe care ne-am adăstat mâinile şi privirile, păstrează pentru totdeauna o parte a poveştii noastre.
 34. Dacă vrei să înţelegi ce înseamnă un an de viaţă, pune întrebarea unui student care a picat la examenul de sfărşit de an. O lună de viaţă: vorbeşte-i unei mame care a adus pe lume un copil prematur şi-l aşteaptă să iasă din incubator ca să-şi strângă puiul în braţe, teafăr şi nevătămat. O săptămână: întreabă-l pe un bărbat care lucrează într-o uzină sau o mină ca să-şi hrănească familia. O zi: întreabă-i pe doi îndrăgostiţi lulea care aşteaptă să se întâlnească. O oră: întreabă-l pe un claustrofob prins într-un ascensor în pană. O secundă: uită-te la expresia unui om care tocmai a scăpat dintr-un accident de maşină. Şi o miime de secundă: întreabă-l pe un atlet care a câştigat medalia de argint la Jocurile olimpice şi nu medalia de aur pentru care se antrenase toată viaţa. Viaţa este magică.
 35. Trăim pe o planetă al cărei înconjur prea puţini dintre noi îl vor fi făcut în timpul vieţii şi foarte puţine suflete vor izbuti să atingă scopul călătoriei: să parcurgă cercul complet al creaţiei. Sufletele sunt unde electrice. Miliarde de particule le alcătuiesc, ca tot ceea ce face parte din universul nostru.