fb

33 de gânduri spuse de Octavian Paler care te vor ajută să-ți depășești limitele și să-ți urmezi visurile

Octavian Paler  a fost un scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român. Gândurile sale care le-a lăsat în urma sa sunt pline de înțelepciune. Citindu-le, te vor motiva să-ți trăiești viața altfel și să nu mai complici lucrurile, dar pur și simplu să trăiești.

 1. Bătrâneţea e un amestec de melancolii şi iritare.
 2. Când eşti surd, toate filmele sunt mute.
 3. Imaginaţia este ca sexualitatea. Ne reprezintă, fără să fim stăpâni pe ea.
 4. Mi-a plăcut să cred că important nu e ce face istoria din noi, ci ceea ce facem noi cu ceea ce face istoria din noi.
 5. Acestea sunt vremurile în care avem două venituri, dar mai multe divorţuri, case mai frumoase, dar cămine destrămate.
 6. Dacă poţi să iei pe cineva de mână, să-l îmbrăţişezi sau doar să-l baţi pe umăr… Bucură-te: Niciodată nu te vei simţi singur.
 7. Cel mai mare duşman al pasiunii este părerea celorlalţi despre manifestarea ei, şi dacă ţinem foarte mult la părerile lor, pasiunea se răceşte şi moare.
 8. Eşti singur şi în acelaşi timp eşti mulţime, o mulţime care te priveşte cu ochii tăi, care te ascultă cu urechile tale.
 9. Numai cei ce se tem de singurătate stau în cumpănă când e vorba să plece mai departe.
 10. Dragostea sau Iubirea este un giuvaer de mare preţ dat în dar fiecărei fiinţe umane. Dacă l-ai pierdut, viaţa ta nu mai are nici un sens.
 11. Până şi miracolele s-au mutat din natură în tehnică.
 12. Orice femeie adevărată vă va spune ceea ce recunosc eu acum. Că nu bărbaţii sunt de vină pentru dereglările dragostei, ci speranţele pe care ni le-am pus noi, femeile, în ei.
 13. Numai că la o carte e mai uşor să-ţi dai iluzia că poţi să rămâi la aceeaşi pagină. Chiar dacă şi asta e o iluzie. O minciună. Pentru că, dacă rămâi la aceeaşi pagină, de fapt citeşti mereu o pagină nouă pe măsură ce îmbătrâneşti.
 14. Înţelepţii hinduşi pretind că există patru anotimpuri în viaţă. Unul pentru a studia şi a descoperi lumea. Al doilea pentru a întemeia un cămin. Al treilea pentru a reflecta. Şi, în sfârşit, al patrulea, în care eliberat de inhibiţii şi de obsesii devii un fel de călător fără bagaje.
 15. Nu rupe firul unei prietenii, căci, chiar dacă îl legi din nou, nodul rămâne.
 16. În momentul în care omul nu mai poate iubi lumea aşa cum e, o poate iubi aşa cum ar trebui sau cum ar putea să fie.
 17. Atinge steaua de neatins şi nu-i uita pe cei ce au crezut în tine!
 18. Nu există viaţă mai pustie decât una care n-a iubit nimic, ştiind că într-o zi va pierde totul.
 19. Loviturile vieţii nu sunt numai distructive, ci şi constructive; ca loviturile ciocanului în dalta unui sculptor priceput.
 20. Dragostea e singura care nu (şi nu ne) îmbătrâneşte. Dar cine a deschis ochii numai pentru a iubi?
 21. Nu toată lumea e capabilă să stea în mlaştină până la gât şi să surâdă. Unii nu se pot abţine să nu dea din mâini, încercând să iasă, chiar dacă astfel se scufundă cu totul.
 22. Crede-mă, iubeşti cu toate celulele numai ceea ce eşti în pericol să pierzi.
 23. Într-o dragoste adevărată trebuie să fii puţin sclav pentru a fi liber, adică să nu mai vezi nimic în jur.
 24. La urma urmei, lumea e plină de rataţi. Câţi ar putea spune că şi-au văzut împlinite toate aşteptările? Poate, e chiar o lipsă de modestie să declari: sunt un ratat! Ca să devii „ratat” trebuie să fi avut nişte visuri înalte, nişte ambiţii mari.
 25. Oamenii nu obosesc să fie banali. Şi uneori sunt fericiţi tocmai din aceasta cauză.
 26. Tocmai când n-ai nevoie de ea, memoria îţi rămâne întreagă şi te trezeşti că o iei mereu de la capăt.
 27. Bătrâneţea şi memoria sunt mai necruţătoare decât orice tribunal, oricât de liniştit ar fi cel care vorbeşte despre trecut. Ele sunt aproape infernul.
 28. Împărţind timpul, omul a descoperit că el curge ireparabil. A observat că „azi” devine „ieri” şi că umbra copacilor se alungeşte spre asfinţit. În clipa aceea a devenit melancolic şi a descoperit regretul. Dar era prea târziu.
 29. Vai de cel care după ce deschide uşa camerei seara nu are cui spune: „Bună seara”.
 30. Noi suntem ca un cântec, nu credeţi? Un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început. Trebuie să-l cânţi totdeauna îndreptându-te spre sfârşit.
 31. Bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care se mulţumeşte cu cel mai puţin.
 32. Nu există fericire de care să-ţi aminteşti fără tristeţe.
 33. Fără iubire nu există viaţă. Iubiţi-vă! Şi alungaţi bezna aceasta ce ne sugrumă în fiecare clipă.