fb

33 de gânduri sincere spuse de Paulo Coelho care te vor ajuta să reflectezi asupra propriei vieți

Paulo Coelho este cunoscut datorită textelor sale îndrăznețe, cu mesaje și povești de viață, care de-a lungul timpului au schimbat viziunea despre viață, despre dragoste și viața de cuplu a multor oameni.

Oferă câteva minunte acestui articol și te vei alege cu răspunsuri la unele întrebări complicate care îți sufocă gândurile și  totodată vei găsi soluții unor probleme dificile din viața ta.

 1. A juca rolul de suflet caritabil li se potriveşte doar celor cărora le e frică să ia vreo atitudine în viaţă. Totdeauna e mai uşor să crezi în propria ta bunătate decât să-i înfrunţi pe ceilalţi şi să lupţi pentru drepturile tale. Totdeauna e mai uşor să-ţi auzi o jignire şi să nu raspunzi cu aceeaşi monedă decât să ai curajul de a te angaja într-o luptă cu cineva mai puternic.
 2. Niciodată nu putem judeca viaţa celorlaţi, pentru că fiecare îşi cunoaşte propria durere şi renunţare. Una este să crezi că eşti pe drumul cel bun şi alta e să crezi că drumul tău e unic.
 3. Dacă nu poţi sta lângă un om când îi este greu, nu ai dreptul să stai lângă el nici când îi este bine.
 4. Fiecare zi din viaţa omului este o noapte întunecată. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla în următorul minut şi chiar şi aşa oamenii merg înainte. Pentru că ei cred. Pentru că au credinţă.
 5. Rareori ne dăm seama că suntem împresuraţi de extraordinar. Miracolele se întâmplă în jurul nostru, semnele lui Dumnezeu ne arată drumul, îngerii insistă să fie auziţi, dar noi, fiindcă suntem învăţaţi că există formule pentru a ajunge până la Dumnezeu, nu luăm seama la nimic din toate acestea. Nu pricepem că El se află oriunde Îl lăsăm să intre.
 6. Mereu îţi faci prieteni noi şi nici nu trebuie să stai cu ei zi de zi. Când ne vedem tot timpul cu aceleaşi persoane, ele ajung să facă până la urmă parte din viaţa noastră. Şi cum ele fac parte din viaţa noastră, încep să vrea să ne-o schimbe. Dacă nu eşti aşa cum vor, se enervează. Fiindcă toată lumea are o noţiune exactă despre cum trebuie să ne trăim viaţa. Şi nimeni nu ştie cum trebuie să-şi trăiască propria-i viaţă.
 7. În fiecare dintre noi este un ceasornic ascuns şi ca să faci dragoste, arătătoarele ambilor inşi trebuie să indice aceeaşi oră la acelaşi timp. Două persoane care sunt împreună şi se iubesc mult trebuie să-şi potrivească arătătoarele, cu răbdare şi perseverenţă, cu jocuri şi reprezentaţii „teatrale”, până când înţeleg că a face dragoste e mult mai mult decât o întâlnire.
 8. Universul ne ajută întotdeauna să luptăm pentru visele noastre, oricât ar părea ele de nebuneşti, pentru că sunt visele noastre şi doar noi ştim cu ce preţ le visăm.
 9. Atunci când nu stăpâneşti un domeniu, când nu ai proprietatea exactă a termenilor, e preferabil să taci. Riscul de a deveni ridicol este direct proporţional cu numărul de cuvinte pe care le rosteşti.
 10. Poate că părinţii noştri au greşit şi se tem să nu comitem şi noi aceleaşi greşeli. Sau poate n-au greşit niciodată şi atunci nu ştiu cum să ne sfătuiască la nevoie.
 11. Când avem în faţa ochilor nişte mari comori, nu ne dăm seama niciodată. Fiindcă oamenii nu cred în comori.
 12. Ca să-l întâlnim pe Dumnezeu, e destul să privim în jurul nostru.
 13. Soldatul merge la război ca să-şi ucidă duşmanul? Nu: merge ca să moară pentru ţara lui. Femeii îi place oare să-i arate soţului cât este de mulţumită? Nu: vrea ca el să vadă cât i se devotează, cât suferă ca să-l vadă fericit pe el. Aşa se întâmplă: copii care renunţă la visele lor ca să-şi bucure părinţii, părinţi care renunţă la viaţa lor ca să-şi bucure copiii, durerea şi suferinţa justificând ceea ce trebuie să aducă doar bucurie: dragostea.
 14. Dragostea nu e un obicei, un angajament sau o datorie. Dragostea există, pur şi simplu. Fără definiţii. Iubeşte şi nu-ţi pune prea multe întrebări. Doar iubeşte!
 15. Acceptă ce-ţi oferă viaţa şi încearcă să bei din fiecare cupă. Toate vinurile trebuie să fie gustate; unele trebuie să fie doar sorbite, dar în cazul altora, sticla trebuie băută până la fund.
 16. Să nu spui nimănui unde te doare cel mai mult, pentru că va fi locul preferat unde te va lovi.
 17. În faţa unui psihiatru oamenii vorbesc mai deschis decât în faţa unui preot, deoarece medicul nu poate ameninţa cu infernul.
 18. Fiecare primeşte un nume când se naşte, dar trebuie să fie în stare să-şi boteze viaţa cu un cuvânt care să-i dea un sens.
 19. Duşmanul nu este cel care stă în faţa ta, cu spada în mână. E cel care este lângă tine, cu pumnalul la spate.
 20. Există momente în care viaţa îi desparte pe unii oameni doar pentru că amândoi să înţeleagă cât de importanţi sunt unul pentru celălalt.
 21. Oamenii vor să schimbe totul, dar, în acelaşi timp, ar dori ca totul să rămână la fel.
 22. Prezentul este sărbătoarea care trebuie trăită prin învăţămintele din trecut şi visurile din viitor.
 23. Am înţeles de ce plăteşte un bărbat pentru o femeie: vrea să fie fericit.
 24. Tot ceea ce se întâmplă o dată poate să nu se mai întâmple niciodată, dar tot ceea ce se întâmplă de două ori se va întâmpla cu siguranţă şi a treia oară.
 25. În răzbunare, ni se poate întâmpla cel mult să devenim egali cu vrăjmaşii noştri, în timp ce în iertare arătăm mai multă înţelepciune şi inteligenţă.
 26. Într-o zi te vei trezi şi vei constata că nu mai ai timp să faci ce ţi-ai dorit. Fă ceea ce-ţi doreşti acum.
 27. Stăpânim deja energia vântului, a mărilor, a soarelui, dar ziua în care vom şti să dominăm energia iubirii va fi aşa de importantă, ca şi aceea în care am descoperit focul.
 28. Dacă trecutul nu te mulțumește, uită-l pe loc. Alcătuieste-ți o nouă viață în care să crezi. Concentrează-te numai asupra momentelor în care ai obținut ce-ți doreai și asta îți va da putere sa reușești.
 29. Nimeni nu e singur cu necazul lui – totdeauna mai există cineva care se gândeşte la el, care se bucură, care suferă la fel, şi aceasta ne dă putere să înfruntăm mai bine provocarea care ne stă în faţă.
 30. Atunci când spui „da” celorlalţi, asigură-te că nu-ţi spui „nu” ţie însuţi.
 31. Există două feluri de idioţi: cei care renunţă să facă ceva pentru că au primit o ameninţare şi cei care cred ceva pentru că ameninţă.
 32. Sexul îl găseşti peste tot, dragostea mai puţin.
 33. Oricine a pierdut ceva care gândea că-i este destinat pentru totdeauna ajunge să înţeleagă că nimic nu-i aparţine cu adevărat.