fb

30 cele mai iubite filme din toate timpurile

Filmele, între programele de divertisment, pot avea, și chiar au, un impact uriaș asupra modului cum ne conturăm viața mergând spre idealurile și obiectivele vieții normale de adult.

Ce face ca un film să fie grozav? De ce unele rezistă la testul timpului, iar altele încet (sau foarte repede) încet – îți pierd valoarea? În unele filme e vorba de emoțiile trezite de intriga poveștii. Alteori jocul unuia din actori e remarcabil, ne atrage atenția. Uneori, un film motivațional are un impact vizual atât de puternic, încât nu poate fi uitat.

Avertisment: nu e o listă de snob, cu clasicele alb-negru și filme străine care sa demonstreze cât de multe știu eu despre cinemateca clasică. Sunt filme pe care le urmărim fiindca vrem și ne plac, nu fiindcă ni s-a spus.

30. Avatar (2009)

Avatar e unul dintre cele mai frumoase filme făcute vreodată. Chiar și cei care de obicei se plâng de calitatea efectelor speciale au rămas cu gura căscată când au văzut prima dată acest film. Tehnologia cinematografica a fost împinsă mai departe, introducând o nouă era în 3D. Dincolo de frumusețea vizuală, filmul transmite un mesaj social și vorbește despre dragostea între specii diferite. Avatar trebuie văzut de orice cinefil.

Cel mai bun citat: Jake Sully (Sam Worthington) “M-am înrolat în Marina militară pentru a-i înfrunta greutățile. Mi-am spus că pot trece orice test care poate fi trecut de vreun om. Tot ce mi-am dorit vreodată a fost un singur lucru: ceva pentru care să merite să lupt.

29. Scarface (1983)

Există multe filme cu gangsteri, dar Scarface e de departe unul de referință. Povestea unui emigrant cubanez, Tony Montana, care devine gangster obsedat, atrage. Scena drujbei, de la început, încă îmi dă fiori. Cu cât are mai multă putere, cu atât lăcomia începe să îi controleze mișcările. Iar câteva decizii greșite duc la una din cele mai reușite scene în care cineva moare din istoria filmului.

Cel mai bun citat: Tony Montana: “Ai nevoie de oameni ca mine, ca să arăți cu degetele tale nenorocite și să spui, ‘Asta e din cei răi.’ Și… tu ce ești? Ești tu bun? Nu ești mai bun! Doar că știi cum să te ascunzi, cum să minți. Eu? eu nu am această problemă. Eu spun întotdeauna adevărul. Chiar și când mint. Așa că spune noaptă bună tipului cel rău!”

28. The Notebook (2004)

În interesul sincerității depline, trebuie să marturisesc că nu am văzut The Notebook. Știu că e un film bun fiindcă de fiecare dată când spun unei doamne că nu l-am văzut, aceasta încearcă să mă convingă să îl văd. Ideea principală e că un băiat și o fată se îndrăgostesc, dar apar conflicte care îi despart, și dupaă câțiva ani reușesc să se reîntîlnească. Este etalonul după care multe tinere măsoară dragostea unui bărbat.

Cel mai bun citat: Noah (Ryan Gosling): “Nu sunt cineva special; doar un om obișnuit cu gânduri normale, și am trăit o viață obișnuită. Nu mi s-a dedicat vreun monument și numele meu va fi repede uitat. Dar într-o singură privință am reușit în mod glorios: am iubit pe altcineva cu toata ființa mea; și pentru mine, asta a fost întotdeauna suficient.”

27. Audition (1999)

Evaluez filmele de groază după numărul de desene animate – de lung metraj – la cere trebuie să mă uit ca să pot adormi, și Audition e de departe un film de … 10 desene animate. Un văduv testează diferite femei ca să își aleagă viitoarea soție. Alege o tânără frumoasă, Asami Yamazaki (Eihi Shiina) … care se dovedește a fi cel mai psihopat personaj de film din toate timpurile. Yamazaki are scene de tortura atât de brutale încât … sunt aproape imposibil de văzut, și plăcerea pe care i-a dau ei e mai mult decât tulburătoare.

Cel mai bun citat: Asami Yamazaki: “Kiri kiri kiri kiri kiri kiri ( adica: durere durere durere durere durere durere!)

28. Young Frankestein

Mel Brooks e regele comediei, și Young Frankenstein e filmul care ar fi vrut să fie Scary Movie. Actorii au replici strălucite, sincronizate pentru un efect comic maxim. Răspunsurile sarcastice pe care Igor (Marty Feldman) i le dă. Frankenstein (Gene Wilder) mă fac sa râd de fiecare dată. Dacă nu îți plac filmele vechi, asta s-ar putea să te facă să te răzgândești.

Cel mai bun citat: Igor: “Dr. Frankenstein…”

Frankenstein: “Fronkensteen.”

Igor: “Ma enervezi.”

Frankenstein: “Nu, se pronunța ‘Fronkensteen.’ … Cred că tu ești Igor.”

Igor: “Nu, se pronunță ‘Eye-gor.”

25. The One percent (2006)

The One Percent este al doilea documentar al moștenitorului lui Johnson & Johnson, Jamie Johnson; etalează un stil de viață pe care 99% dintre noi nu îl vom avea niciodată. Născut bogat, Jamie ne lasă să privim înăuntrul vieții câtorva dintre cele mai bogate familii americane.

În film, Jim, tatăl lui Jamie, își petrece cea mai mare parte a timpului luptând împotriva ei. Cu prăbușirea pieței imobiliare artificiale curând după mișcarea ocupaționistă ivita după 5 ani, e ușor de întrevăzut ceea ce îl sperie.

Cel mai bun citat: Jamie Johnson: “Primii 1% din americani, cum suntem eu și familia mea, deținem 40% din bogația acestei țări, și valoarea totală a averii noastre e mult mai mare decât a celor 90% de indivizi de jos, la un loc.”

24. Cinderella Man (2005)

James Braddock (Russell Crowe), boxer ratat, lupta în partide în care nu are nici o șansă, pentru a reuși să ajungă să concureze în campionatul la categoria grea – este unul dintre personajele în roluri subordonate ale cinematografiei, rămase memorabile. Regizorul Ron Howard recreează, cu mâna de expert, atmosfera anilor ’30, pentru a ne atrage într-o dramă sportivă “bazată pe o poveste adevărată”, plină de actori premiați cu diverse premii.

Cel mai bun citat: James Braddock: “Trebuie să cred că atunci când lucrurile merg prost, le pot schimba.”

23. Bad Boys (1995)

Poți să îl urăști pe Michael Bay cât vrei, omul știe să facă un film care să merite văzut. Bad Boys e un film cu o echipa de doi polițiști, care, datorită personalității lui Will Smith și Martin Lawrence, nu se va învechi vreodată. Cu multe urmăriri spectaculoase de mașini și numeroase focuri de arme, e un film la care te poți uită oricând chiar și daca deja e început, din orice minut al lui.

Cel mai bun citat: Marcus Burnett (Lawrence) “M-ai făcut să cred că o să ma împuști cât ai clipi.”

Mike Lowrey (Smith) “Asa eram sa fac.”

22. The Unforgiven (1992)

Înainte să înnebunească și să înceapă să vorbească și cu scaunele, Clint Eastwood a produs unele din cele mai clasice westernuri din America. În acest film, joacă rolul unui ucigaș profesionist ieșit la pensie, Will Munny, care se lasă convins de prietenul sau Ned (Morgan Freeman) să înceapă să vâneze recompense.

Întâlnesc, pe drum, alți vânători de recompense și … un serif neinduplecat (Gene Hackman). Durează până când Mannny izbucnește, dar când o face, o sa te bucuri că te uiti de la distanță.

Cel mai bun citat: Will Munny: “Gata, ies. Dacă văd vreun om, îl împușc. Dacă vreun nenorocit trage în mine, îl omor nu numai pe el, ci și pe soția lui, și prietenii, și o sa îi ard casă până în temelii.”

21. Léon (1994)

Povestea asasinului profesionist (Jean Reno) e palpitantă și emoționantă. Ia cu el o tânara (Natalie Portman) ai carei părinți, dependenți de droguri, sunt uciși de cel care le furniza drogurile, un psihopat (Gary Oldman) și începe să o învețe trucurile meseriei, în același timp protejând-o și încercând să se răzbune. Léon: Profesionistul este unul dintre filmele la cere nu poți să nu ții cu ucigașul, care, în adâncul sufletului, e o inima de aur.

Cel mai bun citat: Léon “Carabina e cea mai bună armă, fiindcă poți stă la distanță de client. Cu cât devii mai profesionist cu atât mai aproape poți veni de client. De exemplu, cuțitul e ultimul pe care vei învăța să îl mânuiești.”

Pagina: 1 2 3