3 tipuri de oameni toxici pe care trebuie să-i elimini din viața ta

În viață se întâmplă să interacționăm cu oameni de tot soiul. Fiecare dintre ei are un impact asupra noastră. Inevitabil. Până la urmă, însă, contează că izbutim să învățăm câte ceva de la toți, chiar și de la cei mai răi dintre ei. Cred că această abordare a lucrurilor rămâne a fi una nu doar flexibilă, ci și sănătoasă. Totuși, mesajul acestei abordări nu constă în acceptarea în viața noastră a fiecărui om, indiferent de calitatea personalității și influența acestuia asupra noastră.

Nu, în niciun caz… Ea ne îndeamnă, mai degrabă, să nu regretăm perioadele în care ne-am lăsat pradă acestor oameni, lăsându-i să devină o parte a vieții noastre, ci să vedem partea utilă a acestor experiențe dureroase și neplăcute.

Ținând cont de acest adevăr psiho-spiritual, vă propunem o listă din următoarele trei tipuri de oameni toxici, pe care trebuie să-i excludeți din viața voastră, pentru a trăi mai armonios. Iată despre cine este vorba:

Oamenii care obișnuiesc să-și asume rolul de victimă

Cu toții avem momente de vulnerabilitate în care învinuim întreg universul de nevoile și suferințele noastre, dar niciodată pe noi înșine. Suntem frustrați și refuzăm să acceptăm adevărui celeilalte persoane. Totuși, aceste momente trebuie controlate și ameliorate ori de câte ori simțim pornirea lăuntrică de a le trăi. Anume acest tabu pe care ni-l impunem cu scopul de a ne disciplina caracterul ne apropie de o versiune non-toxică de-a noastră.

Din păcate, însă, există oameni, care sunt gata să pună pe oricine și pe orice povara propriei lor vinovății. Ei nu acceptă scenariul în care o decizie incorectă de-a lor a dus la cosecințe negative pentru ei. Ei, pur și simplu, trăiesc în lumea lor utopică în care ei sunt cunoscătorii supremi ai adevărului.

De aceea, dacă vă doriți ca înconjurarea voastră să fie compusă din oameni puternici spiritual, gata să-și asume responsabilitatea pentru tot ce li se întâmplă, trebuie să renunțați la acești oameni!

Oamenii care nu țin cont de valoarea timpului vostru

Fiecare persoană are dreptul să-și perceapă și să-și menajeze timpul în modul în care doar el/ea și-o dorește. Dar acest lucru nu îi permite, în niciun caz, să preia controlul asupra timpului altor oameni. Dacă aveți astfel de persoane în viața voastră și ei vă reproșează faptul că petreceți prea puțin timp cu ei, nu vă lăsați manipulați. Doar voi decideți cui și în ce circumstanțe îi veți dărui timpul vostru. Orice tentativă de a vă fura minutele/orele/anii prețioși ai existenței voastre trebuie pedepsită.

De aceea, vă rugăm, luați atitudine și nu vă mai irosiți viața pe oameni care nu vă respectă alegerile.

Oamenii care vă critică des, neargumentat și violent

Critica este esențială pentru fiecare din noi. Prin ea creștem spiritual și intelectual, perfecționându-ne personalitățile. Dar există două condiții aici:

  1. Critica trebuie să fie cerută. Nu avem dreptul să criticăm, dacă nu ni s-a cerut să o facem (în afara unor cazuri excepționale);
  2. Critica trebuie să fie clară și constructivă.

Dacă aveți în înconjurarea voastră oameni, care nu respectă aceste două condiții, criticându-vă în mod incorect și făcându-vă să vă îndoiți de valoarea voastră, eliminați-i imediat din viața voastră. Ei nu au ce căuta lângă voi…

P. S. – Nu uitați să vă asigurați că voi înșivă nu sunteți astfel de oameni în viața altora. ?  

Daniela M.