3 semne că iubirea dintre voi nu va mai reapărea

Atunci când iubirea dintre voi s-a prăbușit, nu e cazul să-ți cumperi vin, dulciuri și să plângi, uitându-te la filme romantice. În astfel de situații e important să rămâi rațională și să analizezi relația cât se poate de sobru. Iar dacă te simți prea vulnerabilă ca să o faci, în acest articol îți oferim o listă de greșeli pe care cel mai probabil le-ai comis, fiind prinsă în pasiunea oarbă a relației. Iată care sunt acestea:

Greșeala nr. 1: călcând pe urmele părinților

Pentru a înțelege ce ți se potrivește și ce nu, ce ești gata să faci și ce nu vei face sub nicio formă și care sunt valorile și obiectivele tale, este util să trăiești pe cont propriu o perioadă. Astfel vei putea verifica bagajul de deprinderi primit de la părinți, care nu e întotdeauna valabil în afara familiei în care ai crescut. Acest lucru îți va permite să te uiți la potențialii parteneri prin prisma propriilor valori, și nu prin cea a opiniilor părinților tăi, fapt care îți va spori șansele să-ți găsești sufletul pereche. – psihoterapeutul Vlad Khimenkov

Într-adevăr, prima etapă de formare a familiei este, cât de bizar n-ar părea, autocunoașterea. În cadrul acestei etape, tu afli cine ești, ce simți și ce știi. Tu înveți să trăiești de sine stătător. Acumulezi răni și lecții de viață. Și desigur – explorezi diverse moduri de comunicare cu alți oameni. După o astfel de experiență vei putea forma o familie, fundamentată pe propriile cerințe, viziuni și principii, nu una plagiată de la modelul părinților tăi.

Familia trebuie să reunească experiențele autentice ale celor doi parteneri, păstrând tot binele acumulat din procesul de educație al acestora și eliminând toate deprinderile toxice.

Greșeala nr. 2: repetând aceeași eroare zeci de ori

Trecând prin numeroase experiențe amoroase eșuate, tindem să urmăm aceleași standarde în alegerea următorului partener. Acest lucru se întâmplă, pentru că nu ne analizăm greșelile înainte de a începe următoarea relație. Dar e important să luăm atitudine și să punem capăt acestui cerc vicios. Putem face asta, adresându-ne următoarele întrebări:

Ce fel de persoană era primul meu partener?

Oare nu transfer deprinderile toxice acumulate în prima relație și în relația în care sunt acum?

Dacă da, care sunt acestea și ce trebuie să fac, ca să le elimin?

Greșeala nr. 3: asimetria scopurilor

Psihologii recomandă să ne gândim ce anume vrem de la un potențial partener încă înainte de a începe relația. Scopurile noastre pot fi cât se poate de diverse: de la un flirt intelectual pentru câteva ore până la o idilă nesemnificativă pentru câteva săptămâni; de la o noapte pasională până la o viață familiară, cu cinci odrasle dragi. Opțiunea ne aparține. Important e să conștientizăm scopul. Altfel, riscăm să ne pierdem timpul și resursele emoțional.

Imaginați-vă să petreceți zece ani alături de un om, ca într-un târziu să aflați că el are o viziune complet diferită asupra viitorului și că nici unul dintre voi nu e deschis compromisurilor. Acest lucru poate fi devastator pentru ambii parteneri.