3 cuvinte magice care vor neutraliza rapid orice pretenție la adresa ta

Este oare posibil să transformăm criticile în avantajul nostru? Doar dacă folosim o formulă magică care neutralizează rapid orice pretenție. Cu toții auzim plângeri zi de zi. Reacționăm la ele diferit, în dependență de vârstă, temperament, educație. Uneori, sentimentele ne copleșesc în totalitate. Ce facem în acest caz? Putem oare transfirma critica într-o binecuvântare?

Da, putem! Există trei expresii, care neutralizează rapid orice nemulțumire, bârfă sau pretenție în adresa ta:

Primul pas: spune ”Da”

Când auzim o afirmație împotriva noastră, în orice formă ar suna, trebuie să facem față primei reacții emoționale și să recunoaștem dreptul celuilalt la această afirmație, la propria părere. Merită să luăm în serios negativitatea exprimată, arătând că suntem disponibili și deschiși să ascultăm și să discutăm.

Putem chiar să fim de partea celui care și-a exprimat negativitatea, ceea ce va duce la un dialog calm. Există mult mai multă sinceritate și interes pentru un astfel de comportamnet, decât în laudă sau în tăcere. Interesul nostru nu trebuie să fie ostentativ. Aceleași cuvinte, dar cu o implicație psihologică diferită pot fi percepute ca o batjocură.

Al doilea pas: pune: „Dar…”

Este foarte important să ne exprimăm poziția, să aducem argumente pro sau contra, cu informații obiective, dar nu doar cu încercarea de a ne justifica. Cuvântul: ” Dar…” ne ajută să nu cădem în extrema de a spune: ”Faceți ceea ce vă place.”

Al treilea pas: spune: „Hai…”

Când auzim o plângere, este important să ajungem la un numitor comun, să luăm o decizie comună. Este foarte important ca persoana cu care conversăm să înțeleagă de care parte a baricadelor ne aflăm. Iar pentru asta trebuie de făcut propuneri constructive. Dacă la o afirmație răspundem cu: ”Da, dar hai să…” – atunci răspunsul va funcționa pentru noi și ne va ajuta să știm să reglăm multe lucruri în munca noastră, cât și să ne îmbogățim relațiile cu alte persoane.

Dreptul de a greși.

Să ascultăm pretențiile nu este deloc ușor, dar nici să le luăm asupra noastră nu este bine. Unii oameni percep o afirmație nesemnificativă ca o scuză pentru a rupe o relație, iar orice emoție negativă adus în adresa sa este o insultă. Cu cât persoana este mai dezvoltată, cu atât acceptă mai multe opinii despre sine și despre activitățile sale. Înțelege că poate greși, recunoaște când greșește.

Cu cât ne este mai puțin frică că o să greșim, cu atât mai multe șanse la succes avem. Dacă suntem deschiși să primim critici față de noi înșine, ne lărgim orizonturile, dar și accesul spre multe informații utile. Se schimbă în bine capacitatea noastră de a ne dezvolta și de a merge mai departe.

Sursa :