fb

3 capodopere răvășitoare ale scriitorului Franz Kafka: despre frică, durere și esența umană!

Franz Kafka, genialul scriitor ceh, spunea că scopul literaturii este de a ne reînvia cele mai lugubre trăiri lăuntrice care, în caz contrar, ar fi imposibil de suportat sau de analizat, dar care cerșesc atenția noastră. Kafka este un ilustru psihoanalist al sufletului uman.

Raportându-se la propria experiență deplorabilă a copilăriei, a expus în opera sa: vulnerabilitatea, lamentabilitatea și tragedia existenței umane, cultivându-și viziunile printr-un pronunțat spectru al absurdului. Iată câteva dintre cele mai însemnate lucrări ale sale:

1. Verdictul

,,Verdictul” este o lucrare, prin excelență, absurdă! E vorba de protagonistul Georg Bendemann care este un businessman ce împarte un apartament mic cu tatăl său și care, la un moment dat, decide să se căsătorească cu Frieda Brandelfeld, o fată dintr-o familie bogată.

Georg hotărăște să-l anunțe pe tatăl său și pe vechiul său amic, care locuiește de vreo 4 ani la Petersburg, despre evenimentul care e pe cale să-i schimbe viața. Dar, într-un mod inexplicabil, bătrânul tată devine, brusc, morocănos și vehement în afirmații. Senilitatea, blamările și  blestemele tatălui său, îl îndeamnă pe Georg, care era un om absolut fericit cu doar un sfert de oră în urmă, să se înnece în râu.

2. În fața legii

Kafka își folosește opera ,,În fața legii” drept un instrument de potențare a fricii în calitate de catalizator suprem al dramei existențiale umane.

Un țăran, care vrea să descopere esența sublimă a legii, ajunge la porțile legii care sunt păzite de un portar. Inițial, intrarea îi este interzisă țăranului, dar acesta nu se revoltă, ci doar cere un scaun pe care se așează, pentru a aștepta momentul când i se va permite să intre.

După care, paznicul avertizează țăranul despre alți doi paznici, care se află dincolo de lumea în care ei sunt acum și care sunt mult mai puternici, mai mari și mai violenți decât el. Din frică de a se ciocni cu ceilalți paznici, țăranul stă așezat pe scaun, până la sfârșitul zilelor sale, aflând chiar înainte de moarte că porțile legii îi erau deschise doar lui tot acest timp, el însă neavând curajul să intre.

3. Metamorfoza

Nuvela debutează prin descrierea lui Gregor Samsa, un tânăr ce obișnuia să muncească din greu, pentru întreținerea familiei sale, care se trezește într-o dimineață, observând că s-a metamorfozat într-un gândac. Firește că întreaga lui familie: tatăl, mama și sora Grete erau profund șocați de cele întâmplate. Totuși, familia hotărăște să-l tolereze, dar în curând, ei devin tot mai dezgustați de insecta hidoasă ce locuiește în aceeași casă cu ei, și care pe lângă toate acestea, nu le mai aduce nici venitul de cândva.

Deși transformat în insectă, Gregor încă-și mai păstrează conștiința, simțind o vină insuportabilă pentru neplăcerile pe care le provoacă familiei sale. Într-o dimineață, flămând, rănit de propriul său tată, Gregor moare, nefiind capabil să reziste durerii fizice și suferinței ce-i împovara inima. Familia e fericită.