fb

25 de gânduri înţelepte spuse de Omar Khayyam despre ceea ce contează cu adevărat în viață

Omar Khayyam a fost poet, matematician, filosof și astronom persan. Gândurile sale profunde și pline de înțelepciune ne descriu adevărata prietenie și iubire. Citindu-le, vei înceta să te subestimezi, să te plângi pe viață și să-i învinovățești pe cei din jur pentru eșecurile lor.

 1. Fă astfel ca aproapele tău să nu sufere din pricina înţelepciunii tale. Stăpâneşte-te totdeauna. Nu te lăsa niciodată pradă mâniei. Dacă vrei să cucereşti pacea deplină, surâde destinului care te loveşte, şi nu lovi pe nimeni.
 2. Iubirea care nu distruge nu-i iubire; Cum jarul în căldură se preface. Cel ars de dor uită de nopţi, de zile și dorul în durere se desface…
 3. Ai grijă, în putere cât timp încă mai eşti. Să ieşi de sub povara a ceia ce iubeşti! Regatul frumuseţii se va sfârşi într-o zi. Din mâna ta, o dată cu multe, va pieri.
 4. Iubeşte-mă acum, căci anii de năzuinţi ne-or pune frâuri, iar zilele vieţii noastre se duc ca undele pe râuri. Iar trupul tău ce-mi este astăzi cel mai dorit dintre limanuri, va fi un biet ulcior din care vor bea drumeţii pe la hanuri.
 5. Nu planta copacul tristeţii în inima ta. Reciteşte în fiecare dimineaţă cartea bucuriei.
 6. Niciodată despre dusul ieri să nu-ţi aduci aminte, iar de ziua care vine nu te plânge dinainte. Nu te bizui pe mâine, nici pe ieri, şi-ntoarce-ţi faţa către astăzi, şi petrece, să nu-ţi pierzi zădarnic viaţa.
 7. Dacă venirea ar fi fost după mine – n-aş fi venit. Dacă plecarea ar fi fost după mine – n-aş fi plecat. Ce bine-ar fi fost ca în lumea aceasta să nu fi venit, să nu fi plecat, să nu fi trăit.
 8. Viaţa nu-i decât un joc monoton în care eşti sigur că vei câştiga două lucruri: durerea şi moartea.
 9. Oceanul vieţii a apărut din necunoscut. Nu există om care să fi desfăcut mărgăritarul unde este închisă această taină mare, viaţa. Fiecare şi-a dat cu părerea, poate în funcţie de ce urmărea dincolo de cele spuse, dar despre ce este viaţa cu adevărat nimeni nu a ştiut să arate ceva.
 10. Toţi oamenii ar voi să meargă pe drumul Adevărului. Unii îl caută, alţii spun că l-au găsit. Dar într-o zi, o voce îţi va striga:”Nu există nici drum, nici potecă!”
 11. Teoriile celor mai deştepţi de dinaintea noastră, înţelepţi. Sunt basme pe care, treziţi din somn, le-au spus – şi s-au întors în somn – Profeţi!
 12. Eşti nefericit? Nu te gândi la durerea ta şi nu vei suferi.
 13. Uită c-ar trebui să fii răsplătit ieri şi că n-ai fost. Fii fericit. Nu regreta nimic. Nu aştepta nimic. Ce ţi-e sortit, e scris în cartea pe care-o răsfoieşte la-ntâmplare vântul eternităţii.
 14. Viaţa este… o caravană ce trece repede.
 15. Fii fericit pentru o secundă: aceasta-i viaţa!
 16. Fii cu băgare de seamă, fiindcă tâlcul împărăţiei pămânetene este viaţa; aşa cum o petreci, aşa trece.
 17. Nu te-ngrozi de timpurile grele ce pot veni, că repede vor trece. Acest moment trăieşte-l cu plăcere, nu regreta trecutul, trăieşte şi petrece!
 18. Cu cât omul are sufletul mai mic, cu atât mai sus ridică nasul. Cu nasul se ridică acolo unde cu sufletul nu a ajuns.
 19. Cel ce e bătut de soartă va realiza mai multe în viață. Cel ce a mâncat multă sare, se bucură mai mult de miere. Cel ce a vărsat lacrimi se râde cu mai multă sinceritate. Cel ce a murit, știe că trăiește.
 20. Nu face rău- se va întoarce ca un bumerang. Nu scuipa-n fântână- căci apă tu vei bea. Nu insulta pe cel mai jos cu-n rang, căci s-ar putea să- i ceri ceva. Nu trăda prietenii, ei nu pot fi înlocuiți și nu-i pierde pe cei dragi- nu-i vei putea aduce înapoi. Nu te minți pe tine- cu timpul ai să crezi, că singur pe tine te trădezi.
 21. Pentru a trăi viața cu înțelepciune, ar trebui să știi de multe. Pentru început reține două reguli importante: Mai bine mori de foame decât să mânânci orice s-ar nimeri. Și fii mai bine singur decât cu oricine-ar fi.
 22. A te dărui- nu înseamnă a te vinde și a dormi alături- nu înseamnă a petrece o noapte împreună. A nu te răzbuna- nu înseamnă a ierta. A nu fi alături- nu înseamnă a nu iubi.
 23. De-i prietenul necredincios, dispreţuieşte-l ca pe un duşman. Respectă vrăjmaşul statornic, primeşte otrava lecuitoare ca pe un antidot, ia dulceţurile rele consideră-le oţet omorâtor.
 24. Păzeşte-te că lumea e plină de venin. N-o crede! Lama sorţii e foarte ascuţită. Dacă destinul pune-o pilulă-n gura ta n-o înghiţi, ai grijă, că este otrăvită.
 25. Ridică-te, n-ai grijă că lumea-i trecătoare. În veselie viaţa s-o treci şi liniştit; O regulă de este în lumea asta mare: Norocul de la alţii nicicând nu ne-a venit.