fb

24 de gânduri spuse de Erich Maria Remarque care te vor ajuta să privești cu alți ochi lumea din jur, dragostea și fericirea

Erich Maria Remarque a fost cel mai cunoscut autor german din secolul XX. Multe din operele sale au fost ecranizate de-a lungul timpului. Gândurile acestui om de calitate sunt profunde și aduc la suprafață realitatea așa cum este ea, perfidă și mincinoasă. Citind rândurile pe care le-a scris cândva te vei regăsi și vei înțelege că a te schimba și a dori ca în fiecare zi să fii cea mai bună versiune a ta e cea mai bună alegere, care te face deosebit față de ceilalți.

  1. Cine-ar putea trăi fără să uite? Dar cine poate să uite îndeajuns? Cenuşa amintirii zace în adâncul inimii fiecăruia. Numai atunci când nu mai ai pentru ce trăi, poţi fi liber.
  2. Pierzi totdeauna ceea ce ţii în mână – niciodată ceea ce laşi.
  3. Nimeni nu-ţi este mai străin decât o fiinţă pe care ai iubit-o cândva.
  4. Trebuie să te zbaţi dacă vrei să prinzi din zbor ceea ce numim cu toţii fericire şi trebuie s-o plăteşti dublu sau triplu. Fericirea este lucrul cel mai nesigur şi mai scump din lume.
  5. Omul este rău, dar iubeşte binele atunci când îl fac alţii.
  6. E greu să găseşti cuvintele potrivite atunci când ai într-adevăr ceva de spus. Şi chiar dacă le-ai găsi, ţi-e ruşine să le pronunţi.
  7. Orice dragoste include în sine premisa eternităţii ei şi tocmai în falsitatea acestei premise îşi are izvorul eternul ei chin.
  8. Cu cât oamenii ştiu mai mult unul despre celălalt, cu atât se înţeleg mai puţin. Şi cu cât se cunosc mai bine, cu atât se simt mai înstrăinaţi.
  9. Bărbatul devine avid de bani mânat de dorinţele femeii. Dacă n-ar exista femeia, n-ar exista nici banii şi bărbaţii ar fi o seminţie eroică. Amorul trezeşte instinctele maligne ale bărbatului, dorinţa de posesiune, de onoruri, de câştig şi de siguranţă.
  10. Aruncă-te, dar să nu rămâi atârnat.
  11. Viaţa a devenit prea murdară ca să încapă în ea fericirea.
  12. Libertatea e mai preţioasă decât dragostea. Asta o afli întotdeauna prea târziu.
  13. Banii constituie libertatea turnată în monedă.
  14. Lucrul bun trebuie să-l iei când ţi se dă.
  15. Cine nu se aşteaptă la nimic, nu va fi dezamăgit.
  16. Ce ciudaţi sunt toţi oamenii tineri. Urăsc trecutul, dispreţuiesc prezentul, iar viitorul le este indiferent.
  17. Tăcerea e motivul pentru care icoanele trecutului nu ne stârnesc dorinţe, ci mai degrabă tristeţe – o melancolie imensă şi inexplicabilă.
  18. Cine se uită prea mult înapoi poate să se împiedice de ceva, sau să cadă de pe o stâncă.
  19. În dragoste este necesară o anumita naivitate, e un dar dumnezeiesc. Dacă ai pierdut-o o dată, n-o poţi redobândi nicicând.
  20. Banii nu te fac fericit, dar îţi dau o teribilă senzaţie de siguranţă.
  21. Dacă n-am avea acel pic de înţelegere pentru frumos, totul ar fi pierdut.
  22. Banii determină pe multe femei să se îndrăgostească. Iar pe de altă parte, dragostea naşte în alţi bărbaţi aviditatea. Banii, deci, favorizează idealurile şi dragostea materialismul.
  23. Nu-i nicio ruşine să fii născut prost. Ruşine e să mori prost.
  24. Numai atunci când ştii exact cum se comportă nepoţii, poţi trage o concluzie cu privire la educaţia copiilor.