fb

21 de lucruri simple pe care le poți face pentru a salva planeta

Pentru a contribui la ideea de protecție a mediului, nu ești nevoit să donezi tone de bani, să te alături unei mișcări sau unui protest public împotriva poluării mediului.

În schimb, există lucruri simple pe care le-ai putea face chiar din acest moment pentru a salva planeta.

1. Folosește becuri fluorescente compacte

Dacă fiecare om și-ar înlocui becurile incandescente cu cele fluorescente, ar fi echivalent cu aproximativ un milion de mașini luate din circulație. Dacă nu-ți place culoarea luminii produsă de  becurile fluorescente, ia în considerare ideea de a le folosi în debara, la subsol sau în baie.

2. Deconectează, pe timp de noapte, computerul de la curentul electric

Dacă fiecare și-ar stinge computerul, laptopul și alte dispozitive pe timp de noapte în loc să le lase pe modul „sleep”, ar salva 40 Wh pe zi.

3. Nu-ți usca hainele în mașina de spălat

Folosește o sfoară pentru a-ți usca hainele în aer liber. Tricourile vor ține mai mult și vei economisi mai multă energie.

4. Alege scutecele cu înțelepciune

Vezi pe ambalaj materialul din care sunt fabricate și  alege-le pe cele prietenoase cu mediul. Astfel vor avea un impact mai bun asupra planetei.

5. Cel puțin o zi în săptămână, alege mâncarea vegetariană

Nu vei contribui doar la protecția mediului, dar îți vei ajuta corpul să rămână sănătos.

6. Spală rufele cu apă rece sau caldă, în loc de fierbinte

Vei economisi 100,000 barili de petrol.

7. Folosește mai puține șervețele de hârtie

În medie, fiecare persoană folosește de la 6 șervețele zilnic până la 2200 anual. Imaginează-ți câte șervețele folosește toată populația pe întreg Pământul.

8. Folosește soluții alternative de ambalare

Folosește-ți creativitatea. Încearcă să-ți împachetezi cadourile în hărți vechi, în „capodoperele” copilăriei tale, într-o haină sau într-un ziar. Vei contribui la salvarea planetei, iar cadourile tale vor deveni surprinzător de frumoase și unice.

9. Nu folosi apa îmbuteliată

Aproape 90% din sticlele de plastic nu sunt reciclabile. Durează sute de ani pentru a se descompune. Gândește-te la posibilitatea de a-ți cumpăra un filtru. Astfel vei economisi bani, sănătate și vei contribui generos la protecția mediului.

10. Fă duș cu partenerul tău

Vei observa beneficiile timpului petrecut împreună. Pe lângă asta, vei folosi de două ori mai puțină apă.

11. Sădește un copac

Este un lucru crucial pe care trebuie să-l faci în această viață.

12. Lucrurile la mâna a doua nu înseamnă că sunt rele

Este ceva obișnuit ca magazinele second-hand să vândă lucruri aproape noi, mai ales când vine vorba de lucrurile pe care nu le mai putem folosi după puțin timp: role, biciclete, jucării.

13. Cumpără alimente autohtone

O idee minunată prin care nu doar vei susține producătorii locali, dar vei reduce prejudiciul cauzat naturii în timpul transportării.

14. Cumpără-ți o cană pentru a o folosi la drum, în loc de a alege paharul din hârtie

Cafeaua sau ceaiul va avea un gust mai bun și se va păstra cald mai mult timp.

15. Stinge luminile

Întotdeauna stinge lumina când părăsești o cameră mai mult de 10 minute. Vei economisi bani, energie, vei prelungi viața unui bec și vei răcori aerul din odaie.

16. Reciclează telefoanele vechi

În fiecare an, mii de telefoane mobile sunt găsite în urnele de gunoi. Acestea conțin materiale toxice care pătrund în atmosferă.

17. Folosește chibriturile, nu brichetele

Brichetele din plastic sunt aruncate după ce sunt folosite. Se descompun foarte greu și dăunează naturii din cauza combustibilului rămas.

18. Dăruiește lucrurile pe care nu le folosești

Eliberează-ți garderoba, iar lucrurile pe care nu le mai folosești dăruiește-le unei organizații de caritate.

19. Zboară folosind biletele electronice

Costă de o mie de ori mai puțin decât imprimarea unui bilet de hârtie.

20. Folosește bateriile reîncărcabile

În fiecare an, milioane de baterii sunt aruncate la gunoi și majoritatea din ele sunt baterii alcaline, care conțin metale periculoase pentru sănătatea omului. După, aceste metale pătrund în sol și apele subterane. Și nu este o surpriză că ajung în sistemele de alimentare cu apă potabilă.

Advertisement

21. Împărtășește-ți cunoștințele

Fiecare trebuie să știe că poate contribui la protejarea mediului. Împărtășește-ți cunoștințele cu persoanele care te ascultă.

Sursa: brightside.me