fb

21 de gânduri pline de sens spuse de Feodor Dostoievski care-ți vor da peste cap principiile de viață

Feodor Dostoievski a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund asupra cititorilor. Creațiile sale filozofice și psihologice demonstrează talentul de observator extraordinar al psihologiei umane și al realităților politice. Ideile acestui om de calitate te vor ajuta să privești cu alți ochi viața și omenirea.

1. Scopul existenţei noastre nu este acela de a rămâne vii, ci de a ne găsi o raţiune în a trăi.

2. Nimic nu-i mai de preţ pe lume pentru om decât amintirea copilăriei petrecute în căminul părintesc, dacă dragostea şi buna înţelegere sălăşluiesc cât de cât în casă.

3. Omul este nefericit pentru că nu ştie că este fericit. Numai din acest motiv. Aceasta e totul, totul! Cel care constată aceasta, acela va fi fericit imediat, în aceeaşi clipă.

4. Doar omul e prost, fenomenal de prost. Adică, deşi nu e prost deloc, e, în schimb, atât de nerecunoscător că, dacă ai căuta, tot n-ai găsi pe cineva mai rău decât el.

5. Cei mai buni oameni sunt toţi nebuni. O duc bine numai mediocrii şi cei lipsiţi de talent…

6. Numai ticăloşilor le vine uşor să mintă în toate împrejurările.

7. E cu putinţă oare ca omul să se simtă cu adevărat nefericit? Dar ce importanţă au necazurile şi nenorocirile mele dacă sunt în stare să fiu fericit? Ştiţi, nu înţeleg cum poate cineva trece pe lângă un copac şi să nu fie fericit că-l vede? Să stea de vorbă cu un om şi să nu fie fericit că-l iubeşte?… Dar există atâtea lucruri minunate pe care le întâlneşti la fiecare pas şi pe care până şi omul cel mai decăzut le găseşte minunate!

8. Sunt atâtea taine care ne înconjoară! Prea multe enigme apasă asupra bietului om pe acest pământ. Dezleagă-le cum te taie capul, şi ieşi la liman teafăr, nevătămat, dacă-ţi dă mâna.

9. Viaţa e duelul lui Dumnezeu cu diavolul, iar câmpul de bătălie sunt eu.

10. Nu cuiele l-au răstignit pe Hristos, ci Iubirea!

11. Fantasticul este tot una cu realul; fără real nu există fantastic.

12. Acolo unde mintea vede numai ruşine, inima descoperă frumosul.

13. Dacă vrei să vezi raiul pe pământ, priveşte în ochii unui copil.

14. Femeia se naşte aristocrată şi, dacă se dovedeşte demnă moral, este egală cu oricine, este egală cu regii.

15. Psihologia te ajută să ajungi la orice concluzie doreşti. Depinde numai de cel care o mânuieşte.

16. Viaţa e un rai, numai că noi nu vrem să ştim, căci dacă am vrea să ştim chiar mâine s-ar întinde raiul peste toţi.

17. Dacă iubirea ta nu naşte iubire, dacă tu, ca bărbat care iubeşti, nu te faci iubit, iubirea ta e neputincioasă, iubirea ta e nefericire.

18. În fond, fiecare îl suspectează pe celălalt de prostie fără să stea deloc pe gânduri și fără să-și pună întrebarea respectivă și la adresa sa: “Oare nu cumva eu voi fi fiind în realitate cel prost?”

19. Eu nu ştiu să tac atunci când inima din mine vorbeşte…

20. Iubeşte viaţa mai presus decât înţelesurile ei, şi abia atunci îi vei pricepe sensul.

21. O dragoste asupra căreia trebuie să ai mereu ochii aţintiţi nu-ţi dă nicio satisfacţie şi o iubire pe care eşti nevoit s-o păzeşti nu reprezintă nimic. Tocmai asta n-au înţeles oamenii geloşi.