fb

20 de lucruri pe care trebuie să le știi până la 20 de ani

Scriitor american și business-trainer, Julien Smith, a dat sfaturi practice pentru toți tinerii, cum să navigheze în această lume. Ca să devii o persoană de success trebuie să știi câteva lucruri până la 20 de ani. Anumite norme la care să aderi și să accepți realitățile vieții moderne:

 1. Lumea încearcă sa te faca prost. Începând cu taxele bancare și terminând cu noua dietă la modă. E mai ușor să furi bani de la oameni needucați și e mai usor să-i manipulezi. Autoeducă-te! Fii bogat, independent și fericit.
 2. Să nu crezi orbește în instituțiile de învățământ. În timp ce ei pregătesc diferite planuri, sistemul îmbătrânește, uneori chiar se dărâmă. Mai bine învață să câștigi respectul oamenilor prin a fi lider, dar nu a urma pașii altora.
 3. Citește cât de mult poți. Stăpânește tehnica de citire rapidă și cea de memorare. Este posibilă citirea unei cărți pe săptămână.
 4. Încearcă mereu să comunici cu lumea. Devino un maestru în arta comunicării. Încearcă să gasești în oameni ceea ce ți-ar plăcea să gasești în tine și aspira spre aceste calități.
 5. Nu-ți pierde timpul pe modestie. Smerenia este credința în faptul că emoțiile tale devin martori la deciziile tale și te vor ajuta în asta. Dar adevărat este chiar contrariul.
 6. Dacă ceva nu-ți place într-o persoana și te deranjează, cea mai buna modalitate de a scăpa de asta este să întrerupi relația.
 7. Încearcă cât mai des să discuți cu persoanele mai în vârstă decât tine. Un om trecut de a doua tinerețe te va învăța multe lucruri pe care tu le vei afla mai târziu, prin greșeli.
 8. Caută oameni mai buni decât tine și încearcă să petreci timpul cu ei. Acest lucru este important. Niciodată să nu fii cel mai mediocru din grup, aspira spre a fi cel mai bun (făcând lucruri interesante, fiind ambițios, receptiv, etc.).
 9. Cu timpul vei deveni mai conservat. E doar un fapt. Cei care te încojoară, vor crea un fel de balon în jurul tău, care va menține statusul quo (situația actuala). Asta e motivul pentru care ideile cele mai nebunești se pun în aplicare ACUM. Mai târziu vei fi prea timid. Crede-mă.
 10. Minimizează cheltuielile. Acest lucru va permite să creați o rezervă pentru ideile nebune.
 11. În loc să obții un statut prin obiecte, creșteți-l cu experiență. Cu alte cuvinte, o excursie la Paris este o alegere mai bună, decât procurarea unei garderobe noi. Studiile arată ca o astfel de alegere crește nivelul de satisfacție în viață.
 12. Dacă traiești în sărăcie, rezolvă problema cu banii. Utilizează internetul, deoarece te poate ajuta să cumperi mai ieftin la licitații. Dar dacaătraiești de la salariu la salariu, începe să economisești 10% și să investești lunar sau fă-ți un cont de economii. E mai bine, decât sa stai sărac toată viața.
 13. Învață să proiectezi. Îți va dezvolta perfect logica, memoria și imaginația.
 14. Nu aduna grăsime în tinerețe. Hormonii tăi te vor ajuta la început, dar nu pierde această oportunitate.
 15. Învață să gatești. Acest lucru va simplifica foarte mult viața ta, iar gătitul nu va mai fi ceva monoton pentru tine. Se va transforma dintr-un lucru costisitor, într-un proces econom și plin de senzații noi.
 16. Dormi bine. Dormind cel puțin 7 ore și gătind singur îți vei echilibra viața. Dacă tu, încă mai crezi ca „voi dormi în mormânt, am o mulțime de lucruri de făcut, nu este timp pentru dormit”, am să-ți spun: „Nu dormi, nu ești eficient.” Reducerea timpului de somn nu te va ajuta să fii mai productiv.
 17. Fă-ți un nou prieten – jurnalul. Nu va încredeți în propria memorie. Nu trebuie să ajungi în situația „cred ca trebuia să mai fac ceva”. Încrede-te în notițele tale.
 18. Stabilește-ți un obiectiv. Dacă nu ai unul în viață, atunci ceva se va întâmpla, iar dacă ai unul stabilit, se va întampla și mai mult.
 19. Devino expert în ceva. Petrece 5 ani, dacă e nevoie, dar nu umbla și număra norii. Dacă dorești să-ți schimbi meseria, mergi înainte. Doar că trebuie să alegi ceva.
 20. Nu încerca să schimbi oamenii. Mai bine caută pe cei care încă nu au „degradat”.

via