fb

2 exerciții rapide pentru a liniști vocea negativă din capul tău

Gândește-te la toate complimentele pe care ți le-ai oferit vreodată. Apoi, gândește-te la toate momentele în care ai vorbit urât despre tine.

Care amintiri sunt mai ușor de adus aminte?

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, atunci, cu siguranță, sunt cele negative.

Ca majoritatea persoanelor, gândurile negative vin aproape agresiv. Avem tendința de a medita și de a ne gândi la aceleași lucruri iar și iar. Și cu cât mai mult ne gândim, cu atât mai mult cresc. Dar, cu un mic efort, putem crea noi cărări care sunt la fel de ușor de parcurs.

Când vine vorba de dialogul nostru interior, înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive, poate fi amețitor de dificilă. Mai multe studii psihologice au demonstrat că persoanele care au depus efortul necesar pentru a schimba acest lucru, au o mintă mai sănătoasă și trăiesc o viață mai fericită și mai îndelungată.

Este important de știut că înlocuirea negativității cu pozitivitatea nu înseamnă oprirea tuturor gândurilor negative, pentru că ele apar spontan și incontrolabil. Nici nu înseamnă că trebuie să le transformi în gânduri pozitive false. Scopul este să-ți schimbi eficient gândurile negative, astfel încât acestea să se bazeze în totalitate pe realitate și să se concentreze pe următorul pas mic, care poate fi întreprins în prezent.

Iată două exerciții care te vor ajuta să lupți cu multitudinea de gânduri negative:

1. Înregistrează și revizuiește-ți negativitatea în timp real

Pentru a-ți schimba modul de gândire, trebuie mai întâi să înțelegi la ce te gândești. Când gândurile negative apar în mintea ta, în loc de a le ignora, acordă-le o mai mare atenție și înregistrează-le. De exemplu, dacă stai la masa de birou și realizezi că te gândești la ceva negativ, oprește-te și scrie acel gând.

De exemplu: „Nu sunt destul de bun pentru jobul la care aplic, pentru că nu am suficientă experiență”. Apoi, identifică ce ți-a declanșat acel gând. „Sunt nou în această industrie și, prin urmare, nu mă simt în zona mea de confort”.

Într-un final, procesul de înregistrare a gândurilor tale, pot aduce o conștientizare sănătoasă, identifica negativitatea din interiorul tău și, în cele din urmă, te vor ajuta să îți schimbi mentalitatea.

2. Provoacă-te să-ți transformi gândurile negative în întrebări

Multe dintre lucrurile pe care ți le spui sunt total false. Trebuie să te prinzi în miezul acțiuni și să te retragi.

Cum?

Cheia este de a conștientiza gândurile negative. Iar una dintre cele mai simple moduri este să le transformi  în întrebări. „Nu sunt destul de bun pentru locul de muncă la care am aplicat, pentru că nu am suficientă experiență?” Apoi, odată ce ai meditat asupra acesteia, întreabă-te: „Pot fi absolut sigur că răspunsul este da?

Încearcă să găsești dovezi care infirmă acest lucru. Ce succese ai avut în cariera ta care pot fi aplicate în acest job? Unde și când eforturile tale au adus rezultate pozitive?

Ai parte de eșecuri? Sigur că ai, toată lumea are. Dar, de-asemenea, ai reușit și lucruri incredibile.

Scopul final e să te vezi cum ești în realitate, cu mai multă precizie.

 

Advertisement