15 tehnici mega eficiente care te vor ajuta să reușești să faci tot ce ți-ai propus

Toți ne simțim dublu satisfăcuți când îndeplinim până la capăt o sarcină, decât atunci când o lăsăm nefinalizată.

Dacă ești unul din perfecționeștii care vor să aducă totul în regulă și nu vor să creadă că au pierdut o în zadar, iată 15 tehnici eficiente care îți vor spori productivitatea:

1. Tehnica Pamodoro

Din moment ce această tehnică intră în deprindere, productivitatea crește considerabil. El se bazează pe importanța concentrării. Întrucât concentrarea adecvată formează 50% din succes, trebuie să îi oferi timpul necesar.

2. În fiecare zi notează-ți 3 lucruri importante în „to do list”

Atunci când ai un plan zilnic, e mai ușor să îți organizezi timpul. Mai ales când îți faci un top 3 lucruri importante în jurul cărora îți poziționezi restul acitivităților.

3. Stabilește-ți un timp concret pentru verificarea e-mail-urilor

Deși nu observi, discuțiile online îți răpesc o groază de timp. Ar fi logic să acorzi acestei acivități o perioadă limitată de timp.

4. Învață să spui NU

Din dorința de a-i satisface pe toți, adesea ajungem să facem chestii neplăcute sau inutile, care nu ne servesc cu nimic bun. Când înțelegi că o anumită chestie joacă împotriva ta, fii liber să o refuzi.

5. Dacă lucrul poate fi făcut în 5 minute, fă-l în 5 minute

Există tot soiul de lucruri mărunte care se adună și par a fi o povară spre final. Atunci când ceva poate fi rezolvat în scurt timp, fă asta la moment, nu amâna.

6. Blochează reclama

Deși nu îți dai seama – reclamele ne răpesc atenția și odată cu ea și timpul. Atunci când aruncăm priviri la chestii adiționale online, ne pierdem concentrația asupra lucrurilor importante.

7. Ascultă muzică

Chiar dacă în teorie s-ar părea că muzica distrage atenția, în practică muzica potrivită îți vine în ajutor.

8. Folosește notițe

E firesc să uiți anumite lucruri. Pentru a evita situații neplăcute folosește cât mai des notițe, fie cu ajutorul aplicațiilor telefonice, fie pe o foaie.

9. Categorizează sarcinile

Pune sarcinile asemănătoare în aceeași categorie. Atunci îți vei crea mai ușor un plan de activitate zilnic sau săptămânal.

10. Apelează la matrița priorităților

Atunci când ai prea multe pe umerii tăi, fă un tabel și împarte sarcinile în 4 grupuri: important/urgent, important/ dar nu urgent, neimportant/ urgent, neimportant/ nu urgent.

11. Alege cum îți începi ziua

Dimineața poți face fie cel mai greu lucru, pentru a avea o zi mai lejeră, fie cel mai ușor, însă ziua va fi intensă.

12. Fă ACUM

Din moment ce ai o sarcină nouă pe care o poți realiza la moment, atunci fă-o!

13. Ai mereu la îndemână un stilou și o agendă

Chiar dacă ai o memorie excelentă, o agendă te salvează în cele mai dese cazuri. Fii atent să ai întotdeauna la tine un stilou și un caiet.

14. Notează-ți parolele online

Dacă folosești activ rețeaua, ai nevoie să memorezi o mulțime de parole. O aplicație predestinată păstrării acestora ți-ar putea fi de mare ajutor.

15. Folosește lumina naturală

Deși nu pare important, lumina la care lucrezi are influență majoră. Cercetătorii au demonstrat că lumina solară este cea mai benefică pentru o productivitate mare.

Sursa :