fb

15 gânduri pline de sens spuse de marele Mihail Bulgakov – despre dragoste, credință și viață

Gândurile mareului romanicer și dramaturg Mihail Bulgakov mai sunt actuale și astăzi. Autorul celebrului roman „Maestrul și Margareta”, dar și a multor culegeri de nuvele sau piese de teatru, a lăsat în urmă lecții de viață pentru fiecare. Iată câteva dintre acestea:

Ce să-i faci, cel care iubeşte trebuie să împartă soarta celui pe care îl iubeşte.

Dragostea ne-a ieşit în cale aşa cum apare, ca din pământ, un asasin pe o ulicioară întunecoasă, şi ne-a răpus pe amândoi dintr-o singură lovitură. Aşa loveşte fulgerul, aşa loveşte pumnalul.

Laşitatea e cel mai cumplit viciu.

Banii îi împiedică pe oameni să fie simpatici.

Dacă intrând în toaletă voi începe, mă iertaţi de expresie, să-mi fac nevoile pe jos, şi acelaşi lucru îl vor face Zina şi Daria, în toaletă se va instala debandada. Ca atare, (de fapt) debandada nu este în closete, ci în capul oamenilor. – fragment din romanul Inimă de câine

Omul fără surprize lăuntrice, fără ceva aparte acolo, în cutiuţa lui, nu e interesant.

Cu ochi avizi şi totuşi puţin speriaţi. Aşa te uiţi la cineva despre care ai auzit multe, la care te-ai gândit mult şi care, în sfârşit, îşi face apariţia în carne şi oase.

Ochii aceştia nu mint! Doar de câte ori v-am spus că greşeala voastră de bază constă în faptul că nu apreciaţi la justa lor valoare importanţa ochilor omeneşti. Înţelegeţi, limba poate să ascundă adevărul, dar ochii — niciodată!

Când nu te vede nimeni, poţi să fii tu însuţi.

Mă chinuiam, pentru că aveam impresia că trebuie să vorbesc cu ea și mă îngrijoram că nu voi putea scoate un cuvânt și ea va pleca, iar eu niciodată nu o voi mai vedea…

Doar prin suferință vine adevărul. 

Şi ce s-ar fi făcut binele tău dacă n-ar fi existat răul, şi cum ar fi arătat pământul văduvit de umbre? Căci umbrele vin de la lucruri şi oameni.

Disperarea e un păcat de moarte.

Fiecare va primi după credința pe care o are.

Cine ţi-a spus că nu există pe lume iubire adevărată, devotată, eternă? Să i se taie mincinosului limba.

Source :

etozhizn