fb

12 lecții învățate în 12 ani de căsnicie

În 12 ani de căsnicie, eu și soția mea am trecut printr-o mulțime de lucruri.

Ne-am căsătorit înainte ca eu să absolvesc universitatea. Soția a rămas însărcinată cu primul copil la scurt timp după. Am absolvit facultatea. Am trecut prin două avorturi spontane. Au urmat încă 4 copii.

Când s-a născut cel mai mic, aveam 5 copii sub 8 ani.

Am deținut 4 case. Am închiriat o casă și un apartament. 5 job-uri diferite în 4 companii diferite. Și am trăit în 4 orașe.

Cu alte cuvinte, viața ne-a fost nu tocmai linistită.

Pe parcursul acestor 12 ani, am învățat un lucru măreț. Despre noi înșine. Despre fiecare. Despre importanța căsătoriei și de ce merită să lupți pentru aceasta.

Eram tineri, îndrăgostiți și gata să ne căsătorim când am spus „Da” la cei 20 de ani. Dar asta nu înseamnă, neapărat, că eram și pregătiți.

12 ani mai târziu, vă prezint 12 lucruri care au fost înțelese în mariajul nostru:

1. 50/50 așteptările aduc dezamăgire. Pentru o perioadă am privit căsătoria ca pe un joc. O competiție. Dacă eu fac asta, tu ar trebui să faci cealaltă. Dacă tu faci 20 de lucruri, eu voi face 20 de lucruri. Genul acesta de joc. Dar adevărata muncă o depui atunci când unul nu poate ajunge până la jumătate. Când celălalt  este cel care trebuie să meargă mai departe. Poate că raportul este de 90/10 atunci când unul dintre soți este bolnav, stresat sau deprimat. Nu privi căsătoria ca pe un jurnal în care îți înscrii scorul obținut, cineva întotdeauna va pierde dacă se trăiește pe acest principiu.

2. Păstrează vie aventura. Când am început să fim împreună, am eliminat din fața noastră toate semnele de stop. Mergeam în drumeții lungi, îi pregăteam cina la lumina lumânărilor, munceam din greu. Odată cu trecerea anilor și creșterea responsabilităților, am lăsat ca focul să se stingă de prea multe ori. Lupta pentru a ține aventura vie nu arată ca o excursie la Paris. Ar putea fi o excursie organizată în ultimul moment la un hotel local, o bonă angajată pentru o seară sau niște notițe scrise de mână. Injectează această doză de aventură în căsnicia ta.

3. Sărută-ți soțul/soția în primul rând. Sunt neîndemânatic la acest lucru, dar încerc ca soția să fie prima pe care o sărut când vin de la muncă. O sărut înainte de a îmi săruta cei cinci copii. Este un lucru mic care susține o realitate. Pentru mine a fi un tată bun înseamnă, mai întâi, a fi un soț bun. Altfel, vom deveni doar niște colegi de cameră care, în mod colectiv, cresc copiii.

4. Curajul este, de multe ori, cea mai bună descriere a iubirii. A fost ușor să îmi iubesc soția când eram proaspăt căsătoriți. A fost ușor și pentru ea să mă iubească în perioada fericită. Dar este mult mai greu să lupți pentru iubire atunci când pierzi un copil. Sau când ai un regres financiar. Sau când mărturisești un secret cu adevărat urât despre tine. Basmele sunt potrivite pentru filme, dar viața reală devine adesea confuză, haotică și dezordonată. Trebuie să rabzi și să poți accepta atunci când viața devine mai grea.

5. Viața reală cuprinde momente mici. Promoții uriașe, copii născuți, cumpărarea casei de vis. Culmile mariajului sunt mari. Cu toate acestea, majoritatea zilelor sunt banale. Sunt vinovat, pentru că pierdeam micile momente din cauza efortului depus pentru a realiza momentele de glorie. Realizez că viața se conține anume în clipele neînsemnate. Învăță să iubești călătoria la fel de mult ca și destinația!

6. Alăturarea și prezența – nu sunt aceleași lucruri. Venirea devreme acasă, găsirea unei bone pentru a ieși cu soția și chiar vacanța pe care o iei pentru voi doi reprezintă niște lucruri minunate. Dar a fi aproape fizic nu este același lucru ca a fi aproape emoțional. Atunci când sunteți împreună, fii prezent atât fizic, cât și emoțional.

7. Comparațiile îți vor ucide fericirea. În era fațadelor editate care apar pe conturile de socializare, e ușor să-ți apară idei că viața ta seamănă cu un eșec total. Când încep să compar banii, casa, performanțele copiilor și mariajul cu ceea ce se întâmplă în viața altor oameni, eu sunt cel care pierde. Acest lucru îmi fură fericirea. Mereu vor exista cei care au mai multe. Nu juca acest joc.

8. Fiecare dintre voi are oportunitatea de a lăsa totul baltă. Cu toții cunoaștem genul de căsătorii care se termină cu durere și nu cu veselie – divorț în loc de aniversarea nunții de aur.  Există zile în care înțelegem ar fi mult mai ușor să renunțăm, decât să continuăm lupta. Dar, în fiecare zi, continuăm să ne alegem unul pe celălalt. Continuăm să fim sinceri și să recunoaștem unde am greșit. Pentru că merită.

9. Ia inițiativa în beneficiul celuilalt. De multe ori, în familie, dezbatem ideea dacă suntem cei care oferă sau cei care primesc. Sau doar luăm și folosim? Sunt de părere că viața este cel mai bine trăită când te oferi în totalitate pentru beneficiul celuilalt.

10. Trăiți în societate. Căsătoria este grea și încurcată, dar, totodată, frumoasă și merită tot efortul. Trăind în mod izolat, ai putea fi tentat să renunți. Doar atunci când ești înconjurat de prieteni, familie care știu punctele tale forte și luptele prin care treci, realizezi că ești susținut și încurajat.

11. Mă vei ierta? Hai să recunoaștem. În căsătorie eșuăm mai mult decât ne dorim să recunoaștem. Spunem o minciună nevinovată, uităm o întâlnire importantă, ne supărăm. Există un milion de alte exemple. În loc de a învinui și a arunca responsabilitatea pe umerii altcuiva, mariajul devine mai puternic atunci când începi să spui „mă vei ierta?”. Mai mult de atât, această întrebare are o mare putere de vindecare.

12. Dragostea învinge. Nu am menționat lucruri cum ar fi onestitatea, timpul oferit întâlnirilor sau laudele despre soțul tău. Nici o listă din lume nu va păstra puterea căsniciei dacă îi lipsește dragostea. Ea cucerește totul. Îndepărtează îndoiala, te ajută să înfrunți frica și te împinge spre scopuri mai profunde. Dragostea – cea care mereu învinge.

via: huffingtonpost.com