11 lucruri care te vor ajuta să te accepți așa cum ești și să te iubești (în sfârșit)

Iubirea de sine este responsabilitatea  fiecăruia dintre noi. Nu ne putem baza pe nimeni altcineva în afară de noi înșine în acest sens. Și asta pentru că, indiferent de doza de iubire pe care o primim de la cei dragi, ea nu ne va fi niciodată suficientă. Noi, pur și simplu, nu vom fi capabili să-i apreciem autenticitatea și valoarea. Într-adevăr, dacă nu vom învăța să ne iubim noi înșine mai întâi de toate, vom ajunge să trăim cu un gol în suflet, din care va deriva toată nefericirea noastră.

Firește că vine un moment în viață când aproape fiecare dintre noi își dă seama de acest adevăr. Și atunci ajungem să ne întrebăm ce facem mai departe. Ne simțim rătăciți, confuzi și frustrați, neînțelegând de ce nu izbutim să ne iubim pe noi înșine, dacă acest lucru ar trebui să vină natural.

Dar nu e adevărat.

Rareori o putem face de sine stătător. Cel mai bine este să preluăm o abordare sistemică, în acest sens, colectând suficientă informație asupra subiectului, fiind atenți la evoluția noastră lăuntrică și înconjurându-ne cu oameni de calitate, care ar fi lângă noi de-a lungul acestui proces.

Din acest motiv, venim cu o listă de strategii utile, care vă vor servi drept ghizi în drumul spre autoacceptare și iubire de sine. Iată care sunt acestea!

1. Învață să observi lucrurile bune legate de tine. Fii atentă la ele și laudă-te pentru fiecare efort depus, pentru fiecare realizare obținută și pentru fiecare provocare supraviețuită.

2. Nu uita că ești frumoasă fizic și spiritual. Amintește-ți de asta ori de câte ori te privești în oglindă.

3. Fii creativă! Învață să traduci energia ta lăuntrică în orice fel de artă. Această practică îți va dărui calmitate, inspirație și viziune asupra existenței tale.

4. Nu crede în tot ce gândești. S-ar putea întâmpla să crezi în gânduri toxice, care derivă dintr-o rană psihologică de-a ta și care nu-ți vor binele.

5. Substituie fiecare convingere negativă cu una pozitivă. Creând o aură pozitivistă în jurul vieții tale, nu te mai critici pentru fleacuri.

6. Iartă-te!

Blamându-te pentru fiecare eroare, nu vei ajunge nicăieri. Tu, pur și simplu, vei spori ura față de tine și nu te vei mai înțelege.

7. Înconjoară-te cu oameni, care îți vor binele. Pentru că suntem ființe sociale, nu ne putem permite o înconjurare în care n-am fi siguri. Fiecare suflet căruia îi permitem accesul în viața noastră trebuie să aibă o semnificație calitativă pentru noi.

8. Ai grijă de sănătatea ta psiho-fiziologică. Și aici nu e vorba de răsfățuri. Aici e vorba de o responsabilitate, pe care trebuie să ți-o asumi în mod obligatoriu.

9. Abandonează relațiile toxice. Ele nu aduc nimic în viața ta, decât stres, confuzie și durere. De ce alegi să simți asta în loc să fii calmă și în armonie cu tine însăți?!

10. Distrează-te! Nu uita să te relaxezi, energizându-te cu emoții pozitive. Dacă vei continua să iei viața atât de serios, vei pierde plăcerile simple din ea.

11. Rămâi fidelă pasiunii tale. Dacă încă îți mai investești timpul și sufletul într-un job demotivant sau într-o comuniune amoroasă nefericită, pleacă imediat! Caută să faci în viață doar ceea ce îți umple existența cu sens și nu permite nimănui să te împiedice din a face asta.

Daniela M.