10 tipuri de relaţii periculoase, pe care le evită până și oamenii cu un psihic puternic

Orice relaţie nereuşită va răni cu siguranţă, dar atunci când evadăm din ea, avem foarte mult de câştigat. Da, relaţiile sunt construite din start din încercări şi greşeli. Dacă ne vin pe suflet cele mai multe dintre ele, înseamnă că în viaţă am făcut destul de multe greşeli. Există 10 cele mai comune tipuri de relaţii greşite, pe care le evită până și oamenii cu un psihic puternic:

1. Relaţii, de care este interesat doar unul din parteneri

Acest lucru din start este greşit. Dacă unul dintre parteneri se simte neputincios, atunci această relaţie nu există de fapt. Întreaga esenţă a unei relaţii este libertatea şi eforturile comune. Cea mai importantă călătorie în viaţă pentru fiecare din noi este aceea, îpe parcursul căreia ne întâlnim persoana dragă. Aceste relaţiii ne aduc dezvoltare personală şi fericire. Decât să controlăm de fiecare dată persoana de lângă noi, mai bine construim împreună o relaţie puternică şi de succes. Puterea relaţiei depinde de punctele forte ale fiecărui partener, iar aceste puncte forte, la rândul lor, depind de calitatea relaţiei. 

2. Relaţiile bazate pe aşteptări ideale

Preţuim şi iubim oamenii nu pentru că sunt ideali, căci idealul este o iluzie. Cu cât ne aşteptăm la mai puţin de la persoana dragă, cu atât relaţia noastră va fi mai fericită. Nimeni din viaţa noastră nu va acţiona aşa cum ne aşteptăm. Pentru a nu fi mai tare dezamăgiţi, să nu ne facem prea mari iluzii şi să nu avem prea mari aşteptări. Orice relaţie nu va fi perfectă în totalitate, însă dacă ambii parteneri lucrează la ea, vor putea obţine tot ce au visat.

3. Relaţiile în care sunt prezente resentimentele trecutului

 Când partenerul continuă să ne învinovăţească pentru greşelile din trecut, este un semn al unei relaţii greşite. Dacă ambii parteneri fac acest lucru, atunci relaţia se transformă într-o luptă fără speranţă. Amintindu-ne de greşelile din trecut, manipulăm o altă persoană.

4. Relaţiile care se bazează pe minciuni

Încrederea este fundamentul unei relaţii bune, iar atunci când încrederea este subminată, este nevoie de timp pentru a o recupera. Chiar dacă doar acoperim o minciună, este doar o chestiune de timp ca acest lucru să se afle şi să pierdem încrederea. Un rival care spune adevărul întotdeauna este mai bun decât un prieten care te minte. Trebuie să oferim toată atenţia acţiunilor celui drag, ele ne vor arăta adevărata sa faţă. Dacă am prins pe cineva cu minciuna, atunci este timpul să vorbim sincer. Să nu lăsăm minciunile cuiva să devină realitatea noastră. 

5. Relaţiile în care agresivitatea pasivă are prioritate 

Comportamentul pasiv-agresiv ia multe forme, dar de obicei este descris ca o agresiune non-verbală, care se manifestă printr-un comportament negativ. În loc ca sentimentele să fie exprimate deschis, se fac gesturi subtile şi enervante. Acest lucru sugerează că lipseşte comunicarea. Nu există nici un motiv să fii pasiv-agresiv dacă simţim că putem vorbi calm despre lucruri care ne deranjează. O persoană nu va simţi niciodată nevoia să se ascundă în spatele agresiunii pasive dacă este sigură că nu va fi condamnată pentru gândurile sale. Într-o relaţie bună, ne împărtăşim mereu deschis sentimentele şi dorinţele. Cealaltă persoană nu este responsabilă pentru ideile şi opiniile noastre.

6. Relaţiile care mereu sunt puse pe planul doi

Refuzând să acordăm suficient timp relaţiei, facem o greşeală uriaşă, acest lucru duce la o relaţie greşită. Cel mai ades, recunoaştem această greşeală doar atunci când totul deja se prăbuşeşte. Relaţiile au nevoie de timp să îşi continuie existenţa şi prosperitatea. Este uşor să lăsăm totul în voia sorţii, mai ales dacă avem familie, copii. La fel ca şi o plantă, pe care,dacă nu o udăm nu creşte, aşa şi o relaţie: dacă nu ne facem timp pentru ea, cu timpul se va deteriora. Nimic nu este mai valoros ca atenţia noastră sinceră, ca prezenţa noastră deplină. 

7. Relaţia condusă de şantaj emoţional

Şantajul emoţional este atunci când cineva aplică presiune emoţională asupra noastră, dacă nu facem un anumit lucru care se cere de la noi. Linia de joc este că ne schimbăm comportamentul împotriva voinţei noastre, ca urmare a şantajului emoţional. Iar acest comportament este extrem de greşit. Soluţia este comunicarea. Nu trebuie să existe nici cea mai mică presiune, ci doar o comunicare deschisă. Este extrem de important pentru ambii parteneri să înţeleagă că sentimentele şi gândurile negative trebuie să fie discutate calm unul cu celălalt. În caz contrar, oamenii îşi vor ascunde aceste gânduri şi aceste sentimente, ceea ce va duce la manipulare şi neîncredere. 

8. Relaţiile în care nu există iertare

Este o greşeală să credem că încrederea nu poate fi restabilită. Când se pierde încrederea, e important să înţelegem că poate fi restabilită, dar cu condiţia ca ambii parteneri să fie gata să lucreze asupra acestui lucru. Trebuie ca ambii parteneri să îşi dorească să rămână împreună, să conteze unul pe celălalt şi să depună tot efortul ca relaţia să meargă mai departe.

9. Relaţiile bazate pe dependenţă

Când toate acţiunile şi gândurile noastre se învârt în jurul unei alte persoane, ne neglijăm propriile interese. Acest lucru duce la dependenţă. Când stabilim un precedent, potrivit căruia cineva este diferit şi nu suntem responsabili pentru ceea ce simţim tot timpul, atunci dezvoltăm această dependenţă. Drept urmare, nici unul dintre noi nu vom putea planifica nimic fără aprobarea unui partener. Toate acţiunile, chiar şi banalul privit la televizor, vor trebui convenite. Dezvoltarea acestei dependenţe dă naştere unui sentiment de idealitate. 

10. Relaţiile care vin să completeze

Cultura noastră, bazată pe fantezii şi romantism, presupune că într-o bună zi, vom întâlni „unicul” nostru, apoi vom scăpa de dor şi suferinţă. Doar o relaţie potrivită cu siguranţă ne poate aduce fericire, dar să umple sentimentul de gol din inima noastră nu este sarcina partenerului nostru. Este ceva care ne aparţine doar nouă, până vom şti să ne asumăm răspunderea pentru acest gol, această durere, acest dor. Doar noi înşine putem să ne facem fericiţi. Pentru a ne putea împărtăşi cu fericirea noastră, trebuie să ne-o creăm. 

Sursa :