10 semne care vorbesc despre un abuz emoțional într-o relație

Abuzul emoțional este foarte periculos, care distruge încet, dar sigur mintea unei persoane. Violența emoțională nu distruge corpul, dar mintea, prin urmare nu este chiar atât de ușor să o observi și să o recunoști la timp. Abuzul emoțional se întâmplă încet, dar sigur în mintea unei persoane, până aceasta simte că înnebunește. Dacă cineva abuzează de partenerul său în mod regulat, fizic sau emoțional, este foarte clar că aceasta este o relație nesănătoasă.

Iată 10 semne care indică faptul că are loc un abuz emoțional în relație:

1. Partenerul te obligă în mod regulat să anulezi planurile cu familia sau prietenii

Partenerul își ascunde abuzul emoțional sub masca iubirii și îți spune că în acest fel el are grijă de tine, dar totodată te izolează de cei pe care-i iubești și care te iubesc. Dacă acest lucru se întâmplă regulat, nu are absolut vreo legătură cu iubirea, dar este o formă clară de abuz emoțional.

2. Partenerul te împiedică să te realizezi

Mereu îți spune că trăiești greșit, că tot ce ai realizat nu are o însemnătate și mereu îți aduce aminte toate greșelile tale. Tot ce faci este greșit și neimportant, toate realizările tale au conotații negative. Până în momentul când îi spui că-l părăsești și el începe să te respecte o vreme, apoi iar o ia de la început…

3. Partenerul este imprevizibil

Ai un partener care mereu manifestă schimbări drastice de dispoziție. Cu el alături ai impresia că mereu mergi pe un câmp minat, unde fiecare pas greșit poate fi ultimul.

4. Partenerul te umilește

Umilința din partea partenerului tău este nesfârșită. Niciodată nu încetează să te compare cu prietenii lui, mereu o face în public. Se asigură că nimeni din jurul tău nu este interesată de tine pentru că nu vrea să-l părăsești.

5. Partenerul se enervează când vorbești despre familia ta sau prietenii tăi

Mereu este enervat atunci când vorbești despre relațiile tale cu prietenii. Te face să te simți vinovată că petreci timpul cu cei apropiați decât cu el.

6. Partenerul tău este extrem de gelos, dar numește asta dragoste

Mereu îți spune ce să faci, cum să te îmbraci, cum să trăiești. Încearcă să preia controlul absolut asupra ta. Te va convinge că o face spre binele tău și că te iubește prea mult. Doar că asta e un alt fel de control asupra ta, nu te lăsa înșelată.

7. Partenerul se poartă ca o victimă

Niciodată nu-și recunoaște greșelile sau că ar greși vreodată. Întotdeauna face în așa fel ca el să fie considerat victimă, iar tu să fii cea rea și vinovată.

8. Partenerul îți frânge visele

Nu te lasă să-ți urmezi visele, hobby-urile, planurile. El vrea ca tu să rămâi în lumea lui de teama că ai vrea să pleci de la el în căutarea unei vieți mai bune.

9. Partenerul este prea crud cu tine

Lovește în cele mai slabe puncte ale tale. Îți spune cele mai urâte cuvinte, iar când te superi, îți zice că a glumit. De fapt, el este foarte neîncrezut în sine și vrea să te facă să te simți la fel de vulnerabilă și slabă ca el.

10. Partenerul îți aduce aminte de trecut

Un alt semn al abuzului emoțional este că partenerul tău mereu îți aduce aminte de greșelile din trecut, chiar și cele mai nesimnificative. Acest lucru îți scade stima de sine și îi dai voie să dețină controlul asupra ta.

Asemenea persoane foarte rar se schimbă, așa că nu trebuie să te bazezi pe acest lucru. Dacă vezi vreun semn din cele enumerate mai sus, reacționează. Orice relație care implică intimidare, acuzare, manipulare, sarcasm, comparație cu alte persoane, amenințări cu violență fizică și alte asemenea tipuri de comportament, nu duce nicăieri. Asta nu este o relație sănătoasă.

Sursa :