10 semne că copilul tău este un geniu!

Dacă ai observat aceste 10 semne în comportamentul copilului tău, fii sigură – el e geniu!

NAGC (National Association for Gifted Children) definește genialitatea unui copil ca ,,abilitățile care depășesc în mod semnificativ norma medie pentru o anumită vârstă(a unui copil)”. Un copil poate fi înzestrat în unul dintre următoarele sfere:

  • Artistică
  • Creativă
  • Intelectuală(IQ)
  • De conducere
  • Academică: limbi, matematică sau știință

Este important să înțelegem că copiii înzestrați nu sunt doar inteligenți. Trebuie să știi să diferențiezi un geniu de un copil capabil.

Copiii inteligenți muncesc din greu pentru a asimila o informație, pe când copiilor înzestrați li se dă totul foarte ușor, de aceea ei se plictisesc rapid. Copiii capabili de regulă niciodată nu întârzie, au un comportament exemplar și sunt motivați de note și de laudele profesorilor. Pe când copiii înzestrați nu sunt motivați de note și dacă nu vor avea o motivație corectă, ei se vor cufunda în lumea lor interioară.

Copiii capabili știu răspunsurile la întrebări, copiii înzestrați dau întrebări. Copiii înzestrați sunt foarte curioși. Dacă îi interesează un lucru, ei vor citi toată informația pe care o vor găsi la acel subiect.

Copiilor inteligenți le place școala, celor înzestrați – nu. Incompatibilitatea copiilor geniali cu învățământul tradițional și cu sălile de clasă duc la o lipsă de stimulare a acestora. Copiii înzestrați sunt extrem de curioși, dar se plictisesc rapid dacă nu sunt motivați, de aceea majoritatea din ei își asumă independent responsabilitatea pentru educația lor.

Copiii capabili sunt doar inteligenți, pe când cei înzestrați sunt și originali. Scopul copiilor dotați este să își realizeze ideile. Pentru ei este importantă nu doar informația teoretică, dar și practica. Ei gândesc în afara limitelor, de aceea pentru ei sunt recomandate mediile de studiu alternative.

10 semne că copilul tău este un geniu:

1. El vorbește ca un profesor

Copiii înzestrați asimilează cunoștințele mult mai rapid decât ceilalți. Învățarea unor limbi străine este, de asemenea, mai ușoară pentru ei. Copiii înzestrați au un vocabular amplu și pot folosi fraze complexe în comunicare.

2. El citește mult

Cum am spus mai sus, copiii dotați sunt foarte curioși. Pentru a-și satisface curiozitatea, ei simt necesitatea să citească fiecare carte care le cade în mână.

3. El este extrem de talentat într-un domeniu

Genialitatea este un cuvânt pentru o persoană remarcabil de talentată. Unii copii sunt de la natură talentați în sport, știință sau artă. Talentul deosebit este un semn clar a dotării copilului.

4. Îi place compania persoanelor mature

Din cauza abilităților intelectuale extrem de dezvoltate, copiilor înzestrați nu le este interesant să comunice cu copiii de vârsta lor. Ei pur și simplu nu îi înțeleg sau se plictisesc în compania lor. De aceea, ei vor comunica cu copii mai mari, cu profesori sau alți maturi pentru stimulare intelectuală.

5. El este matur

Un copil înzestrat poate fi de asemenea dezvoltat din punct de vedere a inteligenței emoționale. Dacă copilul tău este dotat, poți observa cum el dezaprobă comportamentul copiilor de vârsta lui.

6. El este original

Copiii înzestrați sunt foarte inventivi în rezolvarea problemelor. Ei pot găsi noi metode pentru soluționarea unei probleme, precum și noi abordări pentru îmbunătățirea unei activități.

7. El este un lider

Datorită maturității sale, abilitații de a rezolva probleme și capacității de gândi original, copilul dotat este cel mai potrivit pentru poziția de lider.

8. El este plin de energie

Copii dotați sunt întotdeauna în mișcare, cel mai probabil din cauza activității accelerate a creierului. Ei sunt predispuși și să vorbească foarte rapid.

9. Îi place natura

Unor copiii dotați, mai ales celor cu abilități artistice dezvoltate, le plac peisajele și sunetele naturii. Curiozitatea lor se manifestă cel mai mult în natură.

10. El consideră că a învăța este vesel

Copiilor înzestrați atât de mult le place să învețe, că fac din asta un hobby. Datorită abilităților și cunoștințelor pe care le posedă, copiii dotați pot împărți unele interese cu colegii lor.

Sursa :