10 lucruri importante pe care le-am învățat din psihologie

Iată 10 lucruri pe care le-am învățat din psihologie:

1. Dacă la o persoană o anumită calitate este dezvoltată prea mult, atunci cu siguranță vor suferi celelalte calități.

Acesta este un mecanism de compensare. Dacă există un defect sau un neajuns grav, cu siguranță va exista un avantaj solid. Prin urmare, deseori întâlnim oameni puternici, dar proști. Oameni inteligenți, dar fără ambiție. Oameni ambițioși, dar fără perseverență. Soții loiale, dar reci la caracter. Singura modalitate de a ocoli mecanismul de compensare este dezvoltarea armonioasă a tuturor aspectelor și neajunsurilor unei persoane.

2. Oamenii se schimbă doar când atunci când sunt nevoiți să o facă, când nu mai au încotro.

Atunci când au fost puși la perete de circumstanțele vieții. Este imposibil să schimbi o persoană. Cineva se schimbă doar atunci când vrea să se schimbe.

3. Eforturile noastre le merită doar acele persoane în care putem avea încredere și sunt într-un tandem cu noi.

Nu trebuie să ne pierdem energia și timpul cu persoanele pentru care suntem indiferenți sau nici nu ne iubesc. Desigur că nu există relații ideale, dar trebuie să ne îndepărtăm de persoanele care doar ne fac să suferim.

4. Copilăria lasă amprente puternice.

Copilăria aduce cu sine foarte multe temeri și complexe care lasă amprente puternice asupra vieții noastre de adult. Dar trebuie să lăsăm totul în urma noastră și să învățăm să ne acceptăm așa cum suntem.

5. Este foarte important să spunem clar ce vrem, ce așteptări avem, ce ne place cu adevărat.

Trebuie să știm clar care ne sunt valorile, ce planuri de viitor avem, care lucruri nu sunt pe potriva noastră. În loc să ascundem frica și neputința de necunoscut, căci ne va împiedica să fim fericiți, trebuie să știm clar ce vrem.

6. Nu există oameni proști, ci doar oameni cu inteligență redusă.

O persoană poate fi inteligentă din punct de vedere academic, poate gestiona mari cantități de informații și poate chiar să înțeleagă oamenii, dar nu și pe sine.

7. Toți oamenii sunt diferiți.

Este un fapt bine cunoscut de toți. Trebuie să fim mai toleranți cu cei din jurul nostru. Oamenii trăiesc, gândesc, reacționează fiecare în felul său și nu în alt mod pentru că nu pot, nu vor și nu o vor face. Toți oamenii sunt diferiți, toți avem o percepție diferită asupra lumii. Să învățăm să acceptăm realitatea altcuiva.

8. Emoțiile pot fi utile, dar și dăunătoare.

Emoțiile servesc drept semnale ale sentimentelor noastre, ne ajută să înțelegem alți oameni, să luăm decizii rezonabile și echilibrate, dar ne împiedică să luăm decizii pripite și distructive. Să lăsăm emoțiile să iasă la suprafață, dar în așa fel, încât să ne lase în siguranță.

9. Nimeni nu va face în locul nostru lucruri pe care le putem face noi înșine.

Dacă nu ne vom iubi pe noi înșine, nimeni nu o va putea face. Să învățăm să ne iubim, să ne lăudăm, să ne respectăm și să acceptăm cine suntem. Nimeni nu ne este dator cu nimic.

10. Să știm cum să fim relaxați, dar și spontani când e necesar.

Pe patul de moarte, tot ce mai rămâne din valoarea noastră este drumul către sufletului nostru și tot ce am adunat acolo. Acolo vor rămâne amintirile și impresiile, nu bani, averi, bunuri materiale. Să adunăm cât mai julte impresii și amintiri frumoase.

Sursa :