fb

10 filme care dezvăluie misterele psihicului uman

Filmele despre bolile mintale atrag inevitabil atenția cinefililor. Care sunt secretele din spatele acestor scenarii? Acest fenomen este unul de-a dreptul misterios, dar neexploarat până la final, iar misterul întotdeauna stârnește curiozitate.

Îți prezentăm câteva filme pe care, dacă le privești – vei ridica vălul de mister al minții umane:

Culoarea nopții

Color of Night, 1994

Actori: Bruce Willis, Jane March

În Culoarea nopții, Bruce Willis joacă rolul unui psihoterapeut care face eforturi să-și revină după ce o pacientă se sinucide sub ochii lui, aruncându-se pe fereastră. Cu acestă tragedie încă proaspătă în minte, Bill – personajul interpretat de Willis – se îndreaptă spre California, ca să-și viziteze un prieten, tot psiholog.

Dar la scurtă vreme după sosirea lui acolo, acesta este ucis, iar poliția îi cere lui Bill să preia grupul de pacienți ai acestuia, bănuind că unul dintre ei este făptașul. Într-adevăr, cu toții ar fi avut un motiv să comită crima, dar atenția lui Bill este deturnată de la problemele lor către superba și misterioasa Rose (Jane March, protagonista din Amantul), care apare ca din întâmplare în viața lui.

  • IMDb — 5,1

Fereastra secretă

Secret Window, 2004

Actori: John Turturro, Johnny Depp

Deși știe că ar trebui să fie în fața calculatorului scriind o carte nouă, sau cel puțin să își plimbe câinele pe malul lacului strălucitor de lângă cabana sa modestă, autorul de succes Mort Rainey (Johnny Depp) doarme pe canapeaua sa preferată până la 16 ore pe zi. Trece printr-un divorț dureros și tot ceea ce se referă la separare a devenit complicat și neplăcut. L-a secat de energie și i-a îndepărtat creativitatea, transformându-l într-un exemplu monumental de blocaj scriitoricesc, făcându-l incapabil chiar și să alcătuiască o propoziție.

Apoi, când se pare că lucrurile nu au cum să se mai înrăutățească, un străin cu probleme psihice, John Shooter (John Turturro) apare în pragul ușii sale și îl acuză pe Rainey de plagierea unei povestiri care îi aparține și cere daune. În ciuda eforturilor lui Rainey de a aplana conflictul, Shooter devine din ce în ce mai insistent și mai ostil, sugerând o soluție legală stranie care ar putea include o crimă cu sânge rece.

  • IMDb — 6,6

Numarul 23

The Number 23, 2007

Actori: Jim Carrey, Virginia Madsen, Logan Lerman

Prizonier într-o sumbră obsesie cu numărul 23, Walter Sparrow (Jim Carrey) își schimbă viața într-un infern de tortură psihologică care ar putea să ducă la moartea sa precum și la moartea celor dragi. Stimulat de un roman misterios, Numărul 23, pe care nu îndrăznește să-l lase din mână, Walter este forțat să dezvăluie secretele trecutului său înainte ca el să-și poata continua viața cu soția sa, Agatha (Virginia Madsen), și fiul adolescent Robin (Logan Lerman).

  •  IMDb — 6,4

O terapie pentru viaţă

A Cure for Wellness, 2016

Actori: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth

De la regizorul vizionar, Gore Verbinski, O terapie pentru viață este un thriller psihologic înfricoşător care te năuceşte.

Dane DeHaan este Lockhart, un agent de bursă de pe Wall Street, care este trimis de firma sa la un spa medical îndepărtat, din Alpi. Lockhart are misiunea de a-l aduce înapoi pe Preşedintele companiei, Pembroke (Harry Groener), pacient la spa, care le spusese angajaţilor săi că nu are nicio intenţie de a se întoarce în New York.

  • IMDb — 6,6

Split (2017)

Acori: Kim Director, James McAvoy, Anya Taylor-Joy

Scenaristul-regizor și producător M. Night Shyamalan se întoarce pe marile ecrane cu SPLIT, un thriller din aceeași categorie cu Al șaselea simț, Indestructibilul și Semne, filme care l-au consacrat ca maestru al suspansului. De data aceasta, pătrundem în mintea fracturată, dar deosebit de înzestrată a unui bărbat care are tulburare de identitate disociativă.

Diviziunile mentale ale celor care suferă de identitate disociativă au fascinat dintotdeauna oamenii de știință, care nici acum nu au găsit o explicație. Unii pacienți ajung chiar să își schimbe fizionomia pentru fiecare personalitate pe care o manifestă, dar și sistemul cognitiv și cel fiziologic, ceea ce face ca misterul în jurul acestei afecțiuni să continue să fie nerezolvat încă.

  • IMDb — 7,5

Frankie și Alice

Frankie & Alice, 2009

Actori: Halle Berry, Phylicia Rashad, Stellan Skarsgard

O dansatoare de culoare la un bar de striptease suferă de tulburări de personalitate care se dovedesc, în cele din urmă, a fi provocate de un caz de personalități multiple. În corpul lui Alice sălășluiesc o fetiță de noua ani și o femeie albă. Contradictorii și uneori violente, cele trei personalități își au originea într-o trauma din trecutul lui Alice. Alături de psihiatrul sau, Frankie încearcă, prin flash-backuri, să depisteze cauza tulburărilor sale.

  • IMDb — 6,5

Veronika se hotărăște să moară

Veronika Decides to Die, 2009

Actori: Sarah Michelle Gellar, Jonathan Tucker

Ecranizarea după cartea omonimă a unuia dintre scriitorii de succes din prezent, Paulo Coelho, „Veronika se hotărăște să moară” este un film emoționant despre o tânără care, deși pare că le are pe toate, decide că viața ei în această lume trebuie să se sfârșească. Incapabilă de a se limita la regulile impuse de societatea în care trăiește, ea consideră că viața sa nu mai are niciun rost.

După o primă tentativă de suicid, aceasta ajunge într-un spital de boli mintale. Aici, Veronika (Sarah Michelle Gellar – „Buffy The Vampire Slayer”) se împacă în cele din urmă cu lumea din jurul său, dar mai ales cu propria conștiință, dându-și seama abia acum ce presupune să îți trăiești viața din plin.

  • IMDb — 6,5

Tinerețe furată

Girl, Interrupted, 1999

Actori: Winona Ryder, Angelina Jolie

Nominalizată de două ori la premiul OSCAR, Winona Ryder este protagonistă într-o fascinantă poveste adevărată despre șederea unei tinere într-un faimos spital psihiatric, în controversații ani ’60.

Diagnosticată cu tulburare de personalitate de tip borderline, Susanna (Winona Ryder) se revoltă împotriva asistentei-șefe (Whoopi Goldberg) și a psihiatrei-șefe (Vanessa Redgrave), împrietenindu-se în schimb cu rezidentele spitalului, un grup de femei cu tulburări psihice, printre care și charismatica și seducătoarea sociopată Lisa (Angelina Jolie).

Dar Susanna își dă seama în curând că, dacă vrea să fie liberă, va trebui să înfrunte persoana care o înspăimântă cel mai tare: ea însăși. Câștigătoarea Globului de Aur pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar, Angelina Jolie.

  • IMDb — 7,3

Murdărie

Filth, 2013

Bruce Robertson e un polițist fanatic și corupt, care e pe punctul de a obține o promovare și nu va lăsa nimic să-i stea în cale. I se dă cazul unei crime brutale și presiunea pe care o simte să găsească făptașul e mare fiindcă are colegi competitivi, care ar dori să-i fure promovarea, printre care Ray Lennox.

În loc să-i dea bice în rezolvarea crimei, Bruce se preocupă cu împroșcarea colegilor cu noroi și cu uneltiri prin care să-i întoarcă pe unii împotriva altora și, astfel, să-i țină departe de promovarea lui. Bruce seduce neveste de-ale colegilor sau le dă în vileag secretele compromițătoare. Nimic nu e indecent pentru el.

Inspectorul șef Toal habar nu are ce se întâmplă în ograda lui. Însă, între atâtea intrigi pe care le țese în jur, Bruce ajunge să fie înghițit de valul de înșelătorie pe care l-a provocat. Greșelile din trecut încep să-și arate consecințele. O soție dispărută, dependența de droguri și reacțiile suspicioase ale colegilor pe care i-a rănit încep să-l împovăreze, iar sănătatea lui mintală se șubrezește. Întrebarea e dacă va putea să rămână conectat la realitate suficient de mult timp cât să-și sape drumul afară din mizeria în care s-a afundat.

  • IMDb — 7,1

Eliza Graves, 2014

Actori: Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley, Michael Caine

Advertisement

Când Edward (Jim Sturgess) sosește la azilul Stonehearst pentru a se angaja ca doctor-asistent, tânărul medic este întâmpinat cu căldură de către doctorul Lamb (Ben Kinglsey), administratorul aziului, și de echipa sa, care este compusă, printre alții, din Finn (David Thewlis) și o fascinantă femeie, cu numele de Eliza Graves (Kate Beckinsale).

Edward este intrigat de metodele moderne ale lui Lamb până în momentul când o serie de evenimente neobișnuite îl vor conduce la o descoperire macabră, care va ridica vălul de pe utopia lui Lamb, relevând faptul că nimeni nu este cine sau ce pare a fi.

  • IMDb — 6,8
Source :

adme