fb

10 filme bune care te vor face să iubeşti tot mai mult viaţa

Viaţa e un amalgam de evenimete care nu contenesc să ne surprindă, indiferent câtă experienţă acumulăm în timp – filmele inspirate din realitatea cotidiană, reusesc deseori să ne impresioneze profund.

Atât de profund, încât odată încheiată vizionarea, ne simţim şi mai inundaţi  de pasiune pentru viaţă decât înainte, mai dornici să trăim din plin fiecare moment, preţuindu-l ca pe un dar fără seamăn, pe cât de trecător, pe atât de valoros.

Iată în cele ce urmează, 10  filme motivaționale care au darul de a ne provoca astfel de senzaţii şi emoţii nebănuite:

1.Peaceful Warrior (2006)

O remarcabilă istorie autobiografică, despre un gimnast de excepţie, implicat într-un accident rutier care-i va schimba viaţa, aducând în prim-plan, acea forţă lăuntrică deosebită, care se ascunde în fiecare din noi.

Bazat pe un volum semnat de Dan Millman, filmul abordează delicatul subiect al destinelor frânte, plonjonul din lumea strălucitoare a succeselor, într-o altă dimensiune, în care viaţa capătă un format complet diferit şi puterea necesară depăşirii momentelor de descurajare absolută.

2. Knockin’ on Heaven’s Door (1997)

Într-o traducere aproximativă, „Bătând la poarta Cerului”, este o comedie care, în mod paradoxal, îşi află rădăcinile într-o situaţie dramatică, a două personaje bolnave, în fază terminală, care reuşesc să ne aducă zâmbetul pe buze chiar şi în această ipostază nu tocmai de invidiat. Cum face acest film să ne înduioşeze până la lacrimi şi să ne binedispună în acelaşi timp? Ei bine, cautaţi răspunsul în faţa ecranului.

3. Inside I’m Dancing (2004)

O altă comedie inspirată dintr-o situaţie dramatică, a doi tineri aflaţi în scaunele cu rotile, încăpăţânându-se să-şi sfideze propriile limitări funcţionale, abordând o atitudine orientată împotriva tendinţelor unora de a manifesta milă şi compasiune faţă de situaţia lor.

4. Forrest Gump (1994)

Dupa 20 de ani de la lansare, acest film încă se mai bucură de succes în rândurile publicului cinefil, aplicând o puternică amprentă asupra modului de transpunere într-o peliculă, a multitudinii de aspecte pe care le îmbracă personalitatea umană.

Filmul nu urmăreşte îndeaproape romanul omonim al lui Winston Groom, ci istoriseşte în mod diferit viaţa protagonistului şi felul în care acesta se raportează la evenimentele istorice la care a fost martor şi la celebrităţile cu care a venit în contact de-a lungul anilor, de la Elvis Presley şi John Lenon, până la J.F. Kennedy şi Richard Nixon.

5. Intouchables (2011)

Doriti definiţia prieteniei fără cusur? Vizionaţi acest film, apărut în sălile noastre de cinematograf sub denumirea „Invincibilii”, şi veţi obţine mai mult decât un răspuns pertinent.

Un elogiu la adresa eliminării barierelor de orice tip dintre oameni, spre triumful dragostei de viaţă, al depăşirii momentelor de restrişte şi nu în ultimul rând, al umorului efervescent.

6. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Cine poate afirma că stăpâneşte puterea viselor interioare, până la punctul în care acestea ne inspiră realitatea? Probabil doar Ben Stiller – cel ce întruchipează în acest film, un personaj ieşit din comun, care descoperă un mod de a trăi aventuros prezentul, luând o „pauză mentală” de la realitate şi executând un plonjon spectaculos într-o lume fantastică, într-un gest care-i va bulversa complet viaţa reală.

7. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Se poate rescrie cumva în memorie o poveste de iubire, atunci când amnezia totală afectează doi îndrăgostiţi? Se spune că dragostea învinge totul, aşadar merită să descoperiţi, graţie acestui film, puterea sa miraculoasă.

8. Little Miss Sunshine (2006)

Toţi ciudaţii se cred normali, dar încercaţi să definiţi normalitatea şi veţi observa că vă apropiaţi periculos de mult, de un tărâm plictisitor până la refuz.

Micuţa Olive nu cunoaşte însă acest concept – tot ceea ce-şi doreşte este să câştige concursul de frumuseţe „Little Miss Sunshine”, chiar dacă este înconjurată de o familie complet disfuncţională care ar putea scoate pe oricine din minţi, cu uşurinţă.

9. Pay it Forward (2000)

O invitaţie de a descoperi, graţie unui copil cu o minte sclipitoare, comorile sufleteşti pe care o persoană le poate ascunde, bunătatea şi capacitatea oamenilor de a se ajuta reciproc în situaţii dificile.

La periferia marilor oraşe, acolo unde oamenii străzii, gunoaiele, drogurile, abuzurile şi violenţa domină peisajul, bunătatea sufletească este necesară şi posibilă – o pledoarie veritabilă cinematografică pentru altruism, compasiune şi curaj, deopotrivă.

10. Breakfast at Tiffany’s (1961)

Povestea unei tinere fermecătoare din New York-ul anilor ’60, care-şi iroseşte timpul, ducând o viaţă uşoară, însoţind diverşi bărbaţi cu portofele bine garnisite, la întâlniri şi petreceri pretenţioase, în aşteptarea unei căsătorii convenabile. Dar echilibrul unei astfel de existenţe se demonstrează extrem de şubred, atunci când Holly este pe cale să se îndrăgostească de un personaj aflat la polul opus faţă de înstăritul soţ la care visează.