fb

10 deprinderi ale relațiilor fericite din punctul de vedere al unui psihiatru

Psihiatri cu renume mondial au formulat deprinderile relațiilor fericite, care asigură stabilitate și iubire pentru mulți ani.

Indiferent în ce stare sunt relațiile voastre, oricum vă va fi interesant să citiți despre ceea ce ei consideră obiceiuri importante pentru ca magia dragostei să nu dispară și jumătatea voastră să nu plece.

Încercați să ajungeți în pat în același timp (couple-in-bed)

Amintiți-vă de începutul relațiilor voastre, când „ardeați” de nerăbdare să vină clipa când vă veți afla împreună în pat, pentru ca, în sfârșit, să faceți dragoste. Perechile fericite se opun tentației de a se culca la ore diferite. Ele merg la culcare în același timp, chiar dacă mai apoi unul din parteneri se scoală pentru a lucra, lăsându-și persoana iubită să doarmă.

2. Găsiți interese comune (couple-hiking-valley)

După ce incendiul mistuitor al pasiunii se va potoli, cedând locul flăcării limpede ale dragostei, multe perechi găsesc că ei, în principiu, nu prea au multe în comun. Cu toate acestea, nu trebuie să subapreciem importanța a ceea ce puteți face (și savura) împreună.

Și chiar dacă nu aveți atât de multe interese comune, puteți găsi ceva ce v-ar place ambilor (dacă, desigur, chiar doriți să fiți un cuplu fericit). Și nu uitați de propriile interese și hobby-uri – astfel nu doar că veți deveni mai interesant/ă partenerului, dar și veți arăta mai puțin dependent/ă de dânsul.

3. Dacă mergeți undeva împreună, țineți-vă de mână sau mergeți alături (holding-hands)

Când un cuplu pleacă undeva, nu se întâmplă ca unul dintre parteneri să meargă în spatele altuia sau aleargă înaintea lui – nu, ei merg ținându-se de mână, sau cel puțin unul lângă altul. Ei știu că dorința de a fi unul lângă celălalt e mai importantă decât cea de a ajunge undeva primul.

4. Lasă ca „regimul” vostru obișnuit să fie încrederea (trust-forgive)

Dacă (mai exact, când) vă veți supăra sau certa, să știți că perechile fericite de aceea și sunt fericite, pentru că sunt gata să aibă încredere unul în celălalt și să ierte reciproc, în loc de a lăsa loc neîncrederii și supărărilor.

5. Străduiți-vă să vă gândiți mai mult la ceea ce partenerul face corect și mai puțin la ceea ce face greșit (couple-on-parck-bench)

Dacă veți căuta mai mereu doar neajunsuri în partenerul vostru, atunci credeți-mă – le veți găsi. Foarte multe. Dar tot așa veți putea să găsiți și ceva bun. Totul depinde de cum anume căutați. Perechile fericite caută doar pozitivul.

6. Îmbrățișați-vă unul pe altul, întâlnindu-vă după serviciu (couple-hug)

Pielea noastră are o memorie pentru „atingeri bune” (dragoste), „atingeri rele” (violență) și „lipsa atingerilor” (indiferența). Și atunci când vă salutați sau vă luați adio cu a doua voastră jumătate, îmbrățișând-o, voi literalmente vă cufundați în „atingeri bune” – iar ele, la rândul lor, ne ajută să trecem peste toate greutățile.

7. Spuneți unul altuia „Te iubesc” și „O zi bună ție” în fiecare dimineață (i-love-you)

Este o modalitate superbă de a te încărca dis-de-dimineață cu multă răbdare și dispoziție bună, cu care se poate de mers în luptă cu ambuteiajele pe drumuri, rânduri infinite și restul lucrurilor puțin plăcute.

8. În fiecare seară spuneți unul altuia „Noapte bună”, indiferent cât de sinceri ați fost (couple-in-bed)

Aceasta îi va spune partenerului vostru că, indiferent în ce măsură sunteți supărați pe el sau pe ea, pentru voi relațiile voastre oricum rămân mai importante și vreți să le continuați. Aceasta zice că ceea ce se întâmplă între voi e ceva mai puternic și mai important decât un oarecare incident neplăcut.

9. Nu uitați să întrebați unul pe altul cum vă merg lucrurile (phone-call)

Nu uitați din când în când să dați un sunet partenerului vostru acasă sau la serviciu, pentru a afla cum îi merge ziua. Este o modalitate bună să aflați din timp la ce să vă așteptați de la acesta, când vă veți întâlni diseară. De exemplu, dacă ziua partenerului vostru a fost groaznică, e puțin probabil să aștepți de la el o bucurie sinceră pentru ziua voastră minunată.

10. Bucurați-vă că cineva vă vede împreună (proud-couple)

Cuplurile fericite nu se rușinează să apară în lume împreună, mai mult ca atât – ele savurează din faptul că sunt observați în timpul unor contacte emoționante, fie aceasta o simplă atingere de mână sau umăr, fie un sărut pasionat. Și ei nici nu încearcă să șocheze publicul înconjurător – ei doar vor să arate că aparțin unul altuia și sunt satisfăcuți de aceasta.

Obiceiurile perechilor fericite diferă foarte mult de cele ale perechilor nefericite. Este un anumit șablon comportamental pe care îl executați automat și susținerea căruia din partea voastră nu este atât de epuizatoare.

Advertisement

Pentru ca un oarecare comportament să devină un obicei, el trebuie repetat nu mai puțin de 21 de zile și, dacă veți lua în seamă modelul de comportament descris în acest articol, el vă va face relațiile personale cu mult mai sănătoase și fericite. Și țineți minte – dacă nu vi se primește din prima – nu disperați. Doar cereți-vă scuze de la partenerul vostru și continuați să lucrați asupra voastră.

Dacă pentru fericire în dragoste sau viață obișnuită ar exista vreun secret special, păi atunci o parte din acesta neapărat ar fi: într-o discuție cu cineva, ascultați mai mult decât vorbiți, mai mult interesați-vă decât încercați să impresionați și mai mult admirați decât să vă lăsați admirat.