fb

10 cugetări de Friedrich Nietzsche, după care nu vei mai gândi la fel

Filosoful german Friedrich Nietzsche nu este străin cititorilor, iar asta se datoreaza mai ales gândirii sale cu înclinații ateiste.

Din scrierile sale, chiar dacă multe au fost falsificate și modificate, ne putem da seama cum era filosoful Nietzsche ca ființă umană. Multe dintre cuvintele sale reflectau un suflet sincer, care nu își ascundea nici latura putredă, nici cea care îl făcea om.

Mai jos puteți citi 10 dintre cele mai cunoscute citate din scrierile filosofului german:

10. Dragostea este oarbă; prietenia doar închide ochii

Atunci când iubești refuzi să crezi că o persoana dragă ți-ar face rău voit în vreun fel și te dedici cu totul. Iubirea „coafează” oamenii și îi face să pară sfinți în ochii noștri, însă unui prieten îi putem vedea mult mai ușor defectele, chiar dacă în menirea sentimentului de prietenie constă „închiderea ochilor”.

9. Fiecare biserică este o piatră pe mormanul omului bun – nu vrea sub nicio formă ca el să se ridice din nou

Nu puteau sa lipsească binecunoscutele citate cu caracter religios. Religia era considerată de Nietzsche o lesă menită să îl strunească pe om, să îl abată de la drumul vieții.

8. Credința: refuzul de a ști ceea ce este adevărat

Atunci când crezi cu tărie în ceva refuzi să crezi că acel ceva nu există, chiar dacă ți se prezintă dovezi în acest sens. Când erai mic erai încrezător în existența lui Moș Crăciun însă treptat ți s-a spus că totul este o plăsmuire. La început nu ai crezut însă treptat te-ai maturizat și ai conștientizat și singur. Omenirea se va maturiza vreodată? Se pare că Nietzsche a sperat la asta toata viața.

7. Frica este mama moralității

Dacă vezi un obiect de mare valoare în vitrina unui magazin, nu îl vei fura, pentru că vei fi pedepsit de lege. Asta este o dovadă de moralitate sau de supunere?

6. Dumnezeu este un gând ce încovoiază tot ceea ce este drept

De fapt, orice concept căruia îi atribuim puteri inegale cu ale omului va sta împotriva a tot ceea ce este moral. Dar ce este moralitatea în afara de un alt concept creat de mintea umana?

5. Cel ce luptă cu monștri ar trebui să aiba grijă să nu devină unul

Atunci când cineva te lovește, îl vei lovi la rândul tau. Vei deveni ca el. Aș putea compara acest citat cu o mică replică găsita în Biblie: “Cand cineva te loveste întoarce și celălalt obraz”.

4. Omul este invenția lui Dumnezeu sau Dumnezeu este invenția omului?

Omul tinde să înventeze tot felul de concepte pentru a-și complica existența, căci dacă și-ar duce zilele liniștit, ar realiza cât de gol este de fapt.

3. Dacă te uiti mult timp în abis, abisul se va uita la rândul său în tine

Dar dacă abisul a fost dintotdeauna în noi? Atunci când cercetezi adânc în ființa ta poți vedea cele mai ascunse temeri, cele mai bune intenții dar și cele mai negre gânduri, singura grijă a individului este c- acele gânduri să nu îl acapareze. De ce să sufli peste niște vreascuri care abia fumega când tu vrei să le stingi?

2. Creștinismul a fost interpretat greșit; a existat un singur creștin iar acela a murit pe cruce

O idee destul de controversată dacă ne gândim că filosoful respingea ideea de Dumnezeu, deci implicit și pe Iisus. De unde deducem că Nietzsche s-a referit nu la faptul că această religie este moartă, ci că nu a existat vreodată.

1. Femeia a fost cea de-a doua greșeală a lui Dumnezeu

Nietzsche a spus-o în cel mai elegant mod posibil.

via: yupi