fb

10 cărţi româneşti de dragoste care-ți vor încălzi sufletul

Dragostea. Cum arată ea? Ce gust are? Oare există? Sunt sute și mii de autori care au scris despre acest sentiment, respectiv sute și mii de cărți cu povești de iubire și de viață. Ne-am gândit că aceste cărți de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți mai bine iubirea.

1. Camil Petrescu – ”Patul lui Procust”

Camil Petrescu e un autor sadic: își face personajele să se îndrăgostească doar ca să le facă să sufere, întrucât, chiar si atunci când există toate premisele pentru o relație împlinită (doamna T – Fred Vasilescu), apropierea eșueaza din cauze misterioase. La vremea lui, “Patul lui Procust” a fost văzut ca un roman revoluționar, inovând atât tematic, printr-o viziune lucidă asupra erotismului si sexualității, cât și formal, fiind rapid canonizat ca unul dintre cele mai inovative romane din epocă, sincronizat formal cu scriitura occidentală contemporană. În topul celor mai bune romane românești realizat de revista “Observator cultural” in 2001. “Patul lui Procust” a ieșit pe locul doi, dupa “Craii de Curte Veche”. Tinerii scriitori de pe clubliterar.com continuă să-l prefere altor romane: doamna T face în continuare victime.

2. Radu Petrescu – “Matei Iliescu”

Abia dupa 1990, romanul lui Radu Petrescu a fost canonizat ca o capodoperă. Tinerii scriitori se arată totalmente seduși de acest roman care narează cu detalii microscopice, o poveste de dragoste de la început până la consumarea ei.

3. Mircea Eliade – “Maytreyi”

Este probabil unul dintre cele mai toride romane ale literaturii române, făcând victime, în special, printre adolescenți si femei. Scriitorii tineri apreciază mai putin exotismul acțiunii, centrat pe relația dintre o adolescență din India si un occidental, cât autenticismul si intensitatea scriiturii (în fapt, romanul narează experiența erotică a scriitorului).

4. Anton Holban – “Ioana”

Anton Holban ar fi considerat astăzi un “autofictionar”.Structura însăși a romanului impune un personaj feminin unic, a cărui esență ramane nedezvaluită. Ioana este un amestec inedit de lumini si umbre. Personaj alcătuit din contraste, după cum însuși marturisește naratorul: “La Ioana sentimentele contrare se urmează foarte obișnuit. Persoana facută numai din contraste, totdeauna bine colorate. La un loc egoism meschin și apoi generozitatea cea mai neprevazatoare. Mandria i se poate numi pe rand dragoste excesivă sau despotism si mă face sa am ganduri dornice de eliberare, dar sunt incapabil de a pleca”.

5. Camil Petrescu – “Ultima noapte de dragoste”

Mult timp a fost considerat marele roman al lui Camil Petrescu. Opera a fost anunțată cu mult înainte de apariție in cadrul presei. Se vehicula apariția unei succesiuni de nuvele. Scriitorul mărturisește că nuvela pe care a început să o scrie și-a mărit dimensiunile la sute de pagini în manuscris, depășind cu mult întinderea nuvelei “Puteam continua la infinit si nu m-as fi oprit”, “De aceea a trebuit sa aleg un final”.
“Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război”, la baza operei ca document autentic stă jurnalul de campanie al scriiitorului, povestea de iubire fiind pur inventată. Ca urmare, în roman se dezvoltă doua fire narative ce urmăresc iubirea si războiul, fiecare experiență fiind plasată întrun timp obiectiv sau subiectiv.

6. Gellu Naum – “Zenobia”

Unul dintre cele mai bune romane de dragoste ale suprarealismului. “Zenobia” a fost scris târziu, in 1985. Zenobia este numele personajului feminin din carte, un arhetip al feminității care își traiește povestea de dragoste alaturi de narator în mlăștinile fertile de la marginea orașului.

7. Marin Preda – “Cel mai iubit dintre pamanteni”

În anii ‘80 a fost citit ca romanul politic numărul 1 al momentului. Dupa căderea comunismului, romanul și-a dezvăluit latentele de roman “al relațiilor”: destinul lui Victor Petrini este marcat de mai multe femei, de la Căprioara si Nineta,la relațiile de maturitate cu Matilda, ființa plină de toane, și cu Suzi, în povestea tragică din final.

8. Nicolae Breban – “Îngerul de gips”

“Îngerul de gips” este un roman de dragoste aproape ortodox, relatând istoria unui cuplu monstruos și imposibil – universitarul Duma, logodit cu rafinata Ludmila, face o pasiune pentru vulgara si grobiana Mia Fabian.

9. Ionel Teodoreanu – “La Medeleni”

Romanul are profil mixt, desaga de familie și poveste de dragoste. Însă pelicula realistă este destul de subțire, contează mai mult fiorul liric al apropierii dintre personaje. Dincolo de primul volum, motorul epic al romanului este iubirea: Monica îl iubește pe Dănuț, dar Danuț nu prea știe ce vrea; Olguta se îndragostește de Vania, un barbat între două vârste.

10. Nora Iuga – “Sexagenara si tânărul”

Considerat unul dintre romanele-revelație ale anilor 2000, “Sexagenara și tânărul” pune problema dureroasă a unei relații de dragoste imposibile.

Citește, pentru că asta niciodată nu e greșit!

via: romanialibera.ro