fb

Tăcerea formează ziduri, iar zidurile despart

Noi pur și simplu nu mai stăm de vorbă unul cu celălalt” – fraza banală spusă de multe cupluri. După ani de căsnicie partenerii uită să comunice. Din cauza rutinei, a problemelor și a ritmului accelerat din zilele noastre, îi îndepărtează pe cei care și-au jurat iubire pe viață. Un alt obstacol care îi distanțează pe parteneri sunt activitățile îndeplinite separat.

Fie frecventarea sălii de sport, ieșirile în oraș sau hobby-urile. În multe familii se acordă mai multă atenție televizorului și gadgeturilor, încât timpul pentru a sta de vorbă și a se asculta este limitat. Cu trecerea timpului ei se obișnuiesc să schimbe câteva vorbe doar în timpul reclamelor sau să fie deranjați mai des în timp ce postează ceva pe rețelele de socializare.

Chiar și luarea mesei nu mai este acel moment unde partenerii își împărtășesc gândurile, mulțumirile, speranțele și experiențele petrecute pe parcursul zilei. Mânâncă în grabă, de foarte multe se prefac că se ascultă, dar gândul zboară în altă parte. Din cauza experiențelor din trecut, unii își cântăresc cu atenție emoțiile și nu împărtășesc cu cel pe care îl iubesc toate frământările, dorințele și așteptările. Vor să se simtă în siguranță, chiar dacă asta duce spre întuneric, spre o prăpastie adâncă, spre un final trist.

Unde duce lipsa comunicării? Spre tăcere. Iar conversația dintre doi oameni care locuiesc într-o casă, care au probleme, visuri, speranțe comune se rezumă doar la un „Bună, dragă”. Nu e sănătos acest lucru pentru o relație, deoarece acolo unde nu se comunică apar ziduri.

Aceste ziduri mai devreme sau mai târziu îi îndepărtează pe parteneri, îi face se fie străini și să nu se mai recunoască. Se vor privi unul pe celălat în ochi și acolo vor vedea un gol enorm. Vor apărea reproșuri, învinuiri și lacrimi, fiindcă nu au acordat timp micilor probleme care acum s-au transformat în niște tumori maligne ce au tendința să se răspândească și să îmbolnăvească relația construită cărămidă cu cărămidă.

Din cauza incapacității de a asculta, de avea răbdare mulți oameni nu acordă atenție comunicării, crezând că acest factor într-o relație nu are o importanță atât de mare. De aceea se aleg cu eșecuri în dragoste și în căsnicie. Comunicând cu omul iubit, împărtășind cu el toate gândurile și așteptările poți să eviți acel zid care într-o zi ar putea să vă despartă.

Publicitate