fb

„Mulţi văd ceea ce pari a fi, puţini înţeleg ceea ce eşti…” Gânduri de o profunzime unică spuse de Niccolò Machiavelli!

Niccolò Machiavelli a fost un filosof, scriitor, diplomat, funcționar public și om politic italian. Machiavelli este considerat exponentul de prestigiu al Renașterii italiene, opera sa capitală fiind – “il Principe” (Principele). Marele filosof ne-a marcat civilizația nu doar printr-un puternic impact cultural, ci și prin o serie de cugetări geniale. Iată unele dintre ele:

Secretul succesului constă în a vrea să câştigi şi a şti să pierzi.

Oricine vede cât de fericit este acela care s-a născut prost. Ambiţia nu-l atinge şi frica îl lasă rece, ambele fiind sămânţa grijii şi durerii.

Prima metodă folosită pentru a aprecia inteligenţa unui conducător este să-i priveşti pe oamenii din jurul lui.

Pentru a prevedea viitorul trebuie să cunoşti trecutul, pentru că evenimentele acestei lumi au mereu legături cu timpurile care le-au precedat. Create de oameni animaţi de aceleaşi pasiuni, aceste evenimente trebuie în mod necesar să aibă aceleaşi rezultate.

Mulţi văd ceea ce pari a fi, puţini înţeleg ceea ce eşti…

Toate mijloacele sunt bune, necesare şi morale pentru a guverna. În politică primează interesele şi forţa, şi nu considerentele morale.

Majoritatea oamenilor sunt satisfăcuţi de aparenţe, de parcă ar fi realităţi, şi sunt adesea mai influenţaţi de lucrurile greșite.

Nu e altă cale de a te feri de linguşitori decît aceea de a le da oamenilor de înţeles că adevărul rostit de ei nu are de ce să te supere.

Legea de căpetenie a oricărei fiinţe este să conserve, adică să trăiască. Voi semănaţi cucută şi vreţi să vedeţi pârguindu-se spice!

Există două maniere de a combate: una prin lege, cealaltă cu ajutorul forţei. Prima este proprie oamenilor, cealaltă este comună cu animalele.

Adesea cineva cade în nenorocire fie pentru că e prea indulgent şi prea bun, fie pentru că e prea aspru.

Leul nu se fereşte de cursă, nici vulpea de lupi. Aşadar trebuie să fii vulpe spre a cunoaşte cursele şi leu pentru a înfricoşa lupii.

Există trei feluri de gândire: cei care înţeleg singuri, cei care apreciază ceea ce înţeleg alţii şi cei care nu înţeleg nici singuri, nici cu ajutorul celorlalţi; prima este cea mai folositoare, a doua este bună, a trei inutilă.

Singurul mod de a te apăra de linguşeli este să îi faci pe toţi să înţeleagă că nu te jignesc spunându-ţi adevărul. Dar când toţi îţi vor spune adevărul, nu te vor mai respecta.

Se înşală acela care crede că oamenii mari uită insultele trecute pentru beneficiile prezente pe care le obţin.

Publicitate