fb

Citate înțelepte spuse de renumitul scriitor rus – Aleksandr Solzhenitsyn

Alexander Solzhenitsyn a lăsat o moștenire literară bogată. A scris despre oameni, societate, stat și despre modul în care acestea interacționează unul cu celălalt.

Nu a avut frică să scape de măști, să evidențieze adevăratele scopuri și să detroneze miturile. Cel mai important lucru pentru scriitor a fost să ajută cititorul să înțeleagă istoria. Iată câteva din citatele sale pline de sens:

1. Nu-mi este frică să mor cândva – mi-e frică să mor acum.

2. Există un mare sentiment de bucurie în loialitate. Poate chiar și cel mai mare. Chiar dacă nimeni nu știe despre loialitatea ta.

3. Îndestularea nu depinde de cât de mult mâncăm, ci cum mâncăm. La fel și cu fericirea. Ea nu depinde de cantitatea bunurilor pe care le-am furat de la viață, ci de atitudinea noastră față de ele.

4. Nu te teme de glonțul care fluieră. Dacă îl auzi, înseamnă că nu este în tine. Glonțul care te va ucide, va rămâne neauzit.

5. Oamenii care transmit bunătate, sunt cei împăcați cu propria conștiință.

6. Și eu m-am rugat. Când ne este rău – nu ne rușinăm de Dumnezeu. Ne este rușine de el atunci când ne simțim bine.

7. Puterea nelimitată aflată în mâinile unor oameni limitați duce întotdeauna la violență.

8. Cât de mult nu am râde de miracole cât timp suntem puternici, sănătoși și înstăriți, atunci când viața i-a o întorsătură neașteptată și se întâmplă că doar un miracol ne poate salva, atunci este singurul lucru în care credem.

9. Ce este cel mai important în lume? Să renunți: să realizezi că nu participi la nedreptăți. Ele sunt mai puternice decât tine, au fost și vor fi, dar lasă-le să fie fără tine.

10. Arta – nu este „ce”, dar „cum”.

11. Atunci când privești cu ochii fixați către alți ochi, apare o calitate nouă: vezi ceea în mod obișnuit nici nu remarci.

12. Nu nivelul de bunăstare creează fericirea oamenilor, ci relația dintre inima și viziunile noastre asupra vieții. Ambele sunt în mâinile noastre și, prin urmare, oamenii pot fi întotdeauna fericiți dacă vor și nimeni nu-i poate opri.

13. Omul înțelept este cel care se mulțumește și cu un pic.

14. Ne este foame de libertate și credem că avem nevoie de libertate absolută. Dar, această libertate este necesară, în caz contrar nu ar exista o societate coerentă.

Credem că, cu ajutorul democrației nu vom atinge soarele. Dar ce este democrația? – satisfacerea marii majorități. Și asta înseamnă: alinierea cu mediocritatea la cel mai scăzut nivel și tăierea celor mai înalte și puternice tulpini.

15. Banii obținuți ușor – nu cântăresc nimic și nu se consideră a fi câștigați. Bătrânii susțin: nu te vei putea bucura de ce nu plătești.

16. Dacă nu știi cum să te folosești de un moment, trăiești în zadar o oră, o zi și chiar toată viața.

17. Cea mai dificilă viață nu o au cei care s-au înecat în mare, care au fost îngropați în pământ sau care caută apă în deșert. Ci o au cei care, în fiecare zi când ies din casă se lovesc de buiandrug, pentru că ușa este prea joasă.

18. Îți voi spune cele mai importante lucruri în viață. Nu alerga după iluzii, după proprietăți, după statut: pentru acestea pierzi nervii ani de zile și le poți pierde pe toate într-o singură noapte.

Publicitate