fb

Ai curaj? 10 filme horror de evitat înainte de culcare

Cele mai tulburătoare filme horror ale tuturor timpurilor, continuă să facă furori în rândurile amatorilor genului, dar zece din acestea excelează în felul lor, nefiind recomandate înainte de culcare.

Este vorba despre o listă originală, oferită de publicația online Adme.ru, într-un amplu material dedicat acestui tip de divertisment cinematografic pentru firi mai puțin impresionabile, care se simt fascinate de senzațiile tari produse de astfel de pelicule:

1.”The Shining” (titlul românesc: „Strălucirea”) – adaptare după romanul omonim al scriitorului Stephen King, filmul a fost produs și regizat de Stanley Kubrick, în 1980. Nu este primul film care relatează o poveste a unei ființe umane posedate de o entitate supranaturală, dar este socotit unul din cele mai înspăimântătoare filme de groază produse vreodată.

the-shining

2.”Ringu” (denumirea japoneză) – inspirat dintr-un roman semnat de Koji Suzuki, care istorisește drama unei familii ce cade prada unei casete video blestemate de un spirit răzbunător. Filmul a fost produs în 1998 și a beneficiat de bagheta magică a regizorului nipon Hideo Nakata.

3.”The Exorcist” (titlul românesc: „Exorcistul”) – 1973, este o peliculă celebra, semnată de William Friedkin, film care a tulburat fantezia multor generații de cinefili. Urmând șirul narațiunii romanului cu același titlu, scris de William Peter Blatty, filmul pare să aibe la baza un caz real de exorcizare din 1949.

4.”The Silence of the Lambs” (titlul românesc: „Tăcerea mieilor”) – 1990, thriller american premiat de cinci ori cu Oscar, regizat de Jonathan Demme și inspirat din romanul omonim al lui Thomas Harris – avându-l în centrul intrigii pe faimosul ucigaș psihopat Hannibal Lecter.

5.”Saw” (titlul românesc: „Puzzle mortal”) – 2004, regizat de James Wan pe baza scenariului semnat de Leigh Whannell, este inspirat de fapt, dintr-o povestire a celor doi, care dezvăluie strania conjunctură ce poarta doi bărbați în miezul un joc plin de cruzime, pus la cale de un necunoscut.

maxresdefault

6.”Alien” – 1979, un SF ambientat în spațiul galactic, surprinde o bizara și extrem de periculoasă formă de viață extraterestră, a carei inteligență și ferocitate devin inamicii micului echipaj al unei nave pământene, într-o înlănțuire de acțiuni marcate de maximă tensiune.

7.”28 Days Later” (titlul românesc: „Dupa 28 de zile”) – 2002, un film britanic regizat de Danny Boyle, avându-l drept scenarist pe Alex Garland. Dezastrul provocat de răspândirea unui virus deosebit de contagios, aduce în prim-plan lupta a patru supraviețuitori, pentru a face față unui tip de viața complet diferit de cel pe care-l cunoaștem noi.

8.”La piel que habito”, varianta în limba engleză este „The Skin I Live In” – 2011 – un thriller psihologic spaniol, „fără țipete și urlete”, cum a fost descris de însuși regizorul său, Pedro Almodòvar. Se băzează pe romanul „Mygale”, al lui Thierry Jonquet, publicat mai întâi în limba franceză, apoi în engleză, sub titlul „Tarantula”.

9.”El Orfanato” (titlul românesc: „Orfelinatul”) – 2007 – în regia lui Juan Antonio Bayona – filmul abordează subiectul unei prezente malefice invizibile, care amenință siguranța familiei protagonistei – Laura – cea care a reușit să cumpere și să redeschidă orfelinatul în care a fost crescută.

10.”The Conjuring” (titlul românesc: „Trâind printre demoni”) – 2013, regizat de James Wang. Din nou spirite întunecate, cu care sunt nevoiți să se confrunte doi specialiști în paranormal. Unele voci susțin că filmul ar fi bazat pe o poveste reală.

the-conjuring-2-nun

În afara listei celor zece „campioane” la capitolul înspăimântare, sursa ofera drept supliment, alte doua titluri impresionante în acest context și anume: „Sleepy Hollow” (1999, regizor Tim Burton) și „Psycho” (1960, regizor Alfred Hitchcock).

Publicitate